Tunga kravet på ”Magda”: Gör det omöjliga

Hon har bråttom och uppförsbacken är brant

Magdalena Andersson har en överskuggande arbetsuppgift.

Att vinna valet nästa år.

Hon har tio månader på sig. Och en brant uppförsbacke.

Sent i dag, klockan 16, väljs Magdalena Andersson till Socialdemokraternas tionde ordförande, den andra kvinnan på posten

Framför henne ligger en rad utmaningar . Men det allra viktigaste kravet hennes parti ställer på henne är att vinna valet nästa år.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan Sverige blev en demokrati för hundra år sedan i förra valet, 28,3 procent. Nu är stödet flera procentenheter lägre enligt opinionsmätningarna.

Trots det förväntar sig hennes parti, eller kanske snarare kräver, att hon leder dem till en valvinst. Fler väljare, kort sagt.

Men tiden är knapp. Magdalena Andersson har bara tio månader på sig. Och uppförsbacken är, som redan framgått, brant.

 

1. Vinn valet. Kravet är en tvåstegsraket. Det första gäller att öka andelen röster, en högre andel än förra gången. Ett nytt bottenrekord står inte på agendan. Alls.

Bara det kommer att bli svårt, kanske omöjligt. Konkurrensen om väljarna är stenhård. Med undantag av en kort period i pandemins början har stödet för (S) legat på en lägre nivå än valresultatet.

Det andra steget är att på nytt bilda, och leda, en regering.

Det är ännu svårare. De fyra borgerliga partierna samlar tillsammans med Sverigedemokraterna omkring 60 procent av väljarna. Motståndet är alltså betydande. Kanske omöjligt.

 

2. Skapa ett vinnande lag. Magdalena Andersson har ont om tid. Riksdagsvalet ligger bara tio månader bort. Bråttom, bråttom.

Regeringen Löfven har inte haft det lätt under sin tid vid makten. Kriserna har hopat sig. Hela ”team Löfven” ger ett slitet, utarbetat intryck. De ser ut som förlorare – inte vinnare.

Den bilden måste Magdalena Andersson ändra på – annars blir hon ingen valvinnare.

Självfallet varken kan eller vill hon ge alla ministrar sparken. Men hon måste ge regeringen en rejäl ansiktslyftning.

Hennes regering måste vara yngre, hungrigare, gladare än den avgående. Slashasar göre sig inte besvär.

Mikael Damberg tippas bli ny finansminister, ett uppdrag där hans breda allmänpolitiska bakgrund kommer till sin rätt. Åsa Westlund, född i Anderstorp, riksdagsledamot och tidigare ledamot av EU-parlamentet, är okänd för de flesta men nämns som ny landsbygdsminister. Det blir en stor fråga i valet.

Många lär få byta plats eller jobb när ”Magda” pusslar ihop det lag hon hoppas blir en vinnare.

 

3. Ett vinnande budskap. Efter oräkneliga kompromisser sedan 2014 då regeringen än lutat sig åt vänster, än åt höger, är det för många oklart vad Socialdemokraterna egentligen vill utom att klamra sig fast vid makten.

Det blir en av ”Magdas” absolut viktigaste uppgifter att skapa klarhet på den punkten. Och att göra det i frågor som människor tycker är angelägna.

Hon har en pedagogisk ådra vilket hon bevisat under dragningarna av Sveriges ekonomiska läge flera gånger per år.

Under det korta tal hon höll i samband med att valberedningen föreslog henne till Stefan Löfvens efterträdare fick hon också användning av den ådran.

Hennes priolista var kort. Först lag och ordning, kampen mot gängen:

– Vi ska vända på varje sten.

Sedan Socialdemokraternas paradgren – välfärden. Och därefter klimatet.

– Klarar vi inte klimatkrisen är vi körda.

Men det räcker inte att Magdalena Andersson är klar och tydlig. Budskapet på sociala medier, på affischer, i debatter, måste vara lika tydligt som hennes.

Att få alla valarbetare att gå i takt kanske låter enkelt. Icke, det är en utmaning modell svårare det också.

Både lag och ordning och klimatet står på väljarnas topplista över politikens viktigaste frågor, på plats ett och två. ”Magda” vill in i väljarnas hetluft.

 

4. Budgeten och risken för regeringskris. För första gången sedan 2014 lade regeringen fram sitt budgetförslag utan att i förväg ha försäkrat sig om ett stöd för den utanför den egna kretsen.

Det finns alltså en stor risk för att Magdalena Anderssons sista budgetförslag röstas ner. När det hände 2014 meddelade Stefan Löfven att det skulle bli nyval. I somras sade han att han skulle avgå, med en ny regeringskris som sannolik följd.

Nu avgick Löfven ändå. Om Magdalena Andersson också tänker avgå om budgeten röstas ner har hon hittills vägrat svara på.

5. Skogen och sjöarna. För att Centern på nytt skulle släppa fram Stefan Löfven ville de ha förändringar som rör äganderätten för skogen och möjligheten att bygga vid stränder. De ansåg sig ha ett avtal med regeringen.

Men det ansåg inte Miljöpartiet. Förhandlingarna mellan de tre partierna pågår fortfarande och hur det slutar vet ingen. Utom att det kan ställa till det för valet av Magdalena Andersson som statsminister om det vill sig illa.

 

6. Bli vald som statsminister. Vissa tror att valet av ”Magda” till Sveriges första kvinnliga statsminister är en formalitet. Icke.

Precis som alltid krävs att inte fler än 175 ledamöter röstar emot Magdalena Andersson för att hon ska bli vald.

Emot kommer sannolikt M, L, KD och SD rösta. De förfogar över sammanlagt 174 röster.

Men vad händer om Vänsterpartiet, som muttrar om Las, med sina 27 mandat också bestämmer sig för att göra det? Då blir det problem kan man kort och gott konstatera.

I eftermiddag kommer det vara klang och jubel på S-kongressen. Trumpeter och fanfarer.

Men vägen fram för Magdalena Anderson är varken bred eller rak. Utan fylld av krav, problem och utmaningar.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.