Fler än 900 evakuerade från Afghanistan

Niklas Svahn/TT

Malin Johanson/TT

Uppdaterad 2021-08-28 | Publicerad 2021-08-26

Evakueringen av människor från Afghanistan fortsätter, även när flygplatsen är stängd, säger utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Fler än 900 personer med koppling till Sverige har evakuerats från Afghanistan.

Tidsfönstret för att få ut fler krymper, men även när flygplatsen i Kabul är stängd fortsätter evakueringen, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Samtliga lokalanställda, vakter och deras familjer och personer som är uppskrivna på den så kallade svensklistan ingår i gruppen av över 900 personer som evakuerats från Afghanistan, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Sedan i söndags har socialtjänsten i Stockholms stad tagit emot omkring 200 lokalanställda med familjer från Sveriges olika verksamheter i Afghanistan inom ramen för kvotflyktingsystemet, detta efter begäran från Migrationsverket. Dessa personer utgör huvuddelen av de lokalanställda som evakuerats från Kabul.

Sverige har hjälpt både Danmark och Finland och fått hjälp tillbaka. Linde antyder också att ett par tidigare anställda inom den internationella säkerhetsinsatsen ISAF flugits från Kabul till Sverige.

”Inte helt lätt”

Personer ur denna grupp, däribland tidigare tolkar som bistått den svenska Försvarsmakten, har varit svårast att få tag i. Det kan vara personer som arbetat i Afghanistan under 2006–2014 och som fått uppehållstillstånd i Sverige.

– Vissa av de här kan vara utsatta för ökad risk. Vi har ett ganska stort team som går igenom den här listan på omkring 300–400 personer, det har inte varit helt lätt. Vi har hjälp av Försvarsmakten och veteraner, men det finns inte personnummersystem och bristfälliga mobiltelefonmöjligheter, säger Ann Linde.

Utrikesministern säger att ambitionen är att hjälpa alla ur denna grupp som har skyddsbehov.

– Vi måste se vad de har jobbat med, men utgångspunkten är att om de har jobbat för svenska ISAF så har de skyddsbehov. Det är Migrationsverket som tar det beslutet efter att vår ambassad har föreslagit skyddsbehov. Men man måste titta på varje individ.

Tiodubblats

UD:s så kallade svensklista, där personer kan anmäla sin utlandsvistelse, har tiodubblats sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan.

Samtidigt krymper tidsfönstret då evakueringar kan ske från flygplatsen i Kabul. USA, som kontrollerar flygplatsen, lämnar landet den 31 augusti och Sverige måste dra sig ur tidigare. När vill Ann Linde inte uppge.

– Det är en väldig tidspress och talibanerna är mycket hårdare nu när det gäller att släppa igenom människor som är afghaner, som inte har utländska pass eller permanenta uppehållstillstånd. Operationen är just nu väldigt kritisk.

Samtidigt kommer Sverige att försöka fortsätta evakuera människor på andra sätt, även när flygplatsen är stängd.

– Just nu så arbetar vi med flygplatsen, men självklart ser vi också på alternativa möjligheter när flygplatsen stängts. Det kommer att vara oerhört svårt men det gör också andra länder.

Enligt den danska försvarsministern Trine Bramsen är det redan nu för farligt att evakuera människor från Kabuls flygplats. Hon säger enligt nyhetsbyrån AP att den danska evakueringsinsatsen är avslutad.

Hennes norska kollega Ine Eriksen Søreide säger att regeringen känner till akuta terrorhot som USA och Storbritannien varnar för. Ann Linde vill inte kommentera vilken information UD har men säger att personalen känner till riskerna för attentat mot flygplatsen.

Får betala

I landet finns även en del afghansvenskar, det vill säga personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd som, trots UD:s reseavrådan, har rest till Afghanistan.

Ann Linde bedömer att UD inte kommer att hinna med att hjälpa dem alla och de som får hjälp kommer att få betala en summa motsvarande en dylik normal flygresa.

– Vi har meddelat alla att det blir en flygbiljett hem och kanske lite mer, säger hon om beloppen UD kommer att kräva av resenärer, säger hon till P1 Morgon.

Följ ämnen i artikeln