Skolan anmäld efter armtest för kjollängd: “Medeltidsfasoner”

Skolministern: ”Hör inte hemma i svensk skola”

Publicerad 2022-01-19

Reaktionerna har rasat in efter Aftonbladets avslöjande om att Internationella Engelska Skolan i Täby har stränga regler för elevers kjollängder. Sju stycken anmälningar om klädkoden har även kommit in till Skolinspektionen.

– Att mäta kjollängder på elever hör inte hemma i svensk skola, skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom om granskningen i ett inlägg på Twitter.

Skolministern är en av många som reagerat på Aftonbladets avslöjande om att Internationella Engelska Skolan i Täby mäter längden på flickors kjolar och klänningar med ett ”armtest”.

”En elevs val av kläder är ett sätt för den eleven att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor. Som Skolverket skriver: det är en individuell frihet för varje elev” skriver ministern Lina Axelsson Kihlblom på twitter.

Skolministern Lina Axelsson Kihlblom har reagerat på Täbyskolans klädkod, som begränsar hur korta kjolar eleverna får ha.

Enligt rektorn på skolan får elever som bryter mot klädreglerna sätta på sig särskilda extrakläder.

– Om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings, berättar rektorn i mail till Aftonbladet.

Reglerna har av skoldebattörer bland annat kallats för ”hederskultur” och uttryck för sexism.

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) i Stockholm är en av flera personer som nu anmält IES Täby till Skolinspektionen, efter Aftonbladets avslöjande.

”Lever inte på medeltiden”

Hon kallar klädreglerna för nymoralism, och menar de även kan bryta mot grundlagen.

– Vi lever ju inte på medeltiden. Unga tjejer har tillräckligt mycket krav på sig precis som det är när det gäller till exempel utseende. Vuxna som mäter tjejers kjolar hör inte hemma i svenska skolan överhuvudtaget, säger hon.

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V)

– Att man till och med har ett lager av svarta leggings att använda visar vilken tydlig reglering det här är. Det är en fråga om yttrandefriheten. Kraven är så långtgående och uttalade att Skolinspektionen faktiskt borde agera, säger hon.

Rektorn på Engelska skolan i Täby menar att varken föräldrar eller elever har protesterat mot klädreglerna: ”En handfull gånger per år händer det att det kommer elever till skolan i kläder som inte följer klädkoden”.

Vänsterpartiet kräver även att Stockholms stad nu utreder om reglerna förekommer även på andra IES-skolor. Skolkoncernen expanderar just nu stort i huvudstaden.

Enligt rektorn på IES Täby har dock varken föräldrar eller elever protesterat mot extrakläderna eller reglerna för kjollängder. Några elever har också hört av sig till Aftonbladet och försvarat klädkoden på skolan, som man menar finns för att skapa en bättre skolmiljö. Andra har påpekat att det är frivilligt att sätta barnen i skolan.

– Det här är en skattefinansierad skola, det borde vara helt självklart att man följer grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Det är inget som enskilda föräldrar kan välja bort. Det handlar också om att skolan ska vara en trygg plats för alla, säger Clara Lindblom (V).

Flera anmälningar har kommit in till Skolinspektionen efter Aftonbladets avslöjande.

Skolinspektionen: handlar om integritet

Skolinspektionen kan inte uttala sig om enskilda skolor innan man gjort en utredning, men säger generellt att skolor inte har rätt att inskränka elevers yttrandefrihet genom att förbjuda vissa kläder, hårfärger, piercing eller annat.

– Skolinspektionen ser allvarligt på uppgifter om värdegrund som inte är förenlig med styrdokumenten och att otillåtna disciplinära åtgärder används, äger Frida Eek, enhetschef på Skolinspektionen.

– Elevernas klädsel handlar om individens frihet och integritet. I skollagstiftningen såväl som i läroplanen framgår att denna frihet är en del av den värdegrund som ska prägla skolans verksamhet.

Dock är det inte så enkelt som att regler om kläder alltid är otillåtna i skolan. Exempelvis får inte klädsel eller symboler strida mot någon annan lag, exempelvis hets mot folkgrupp.

Skolinspektionen har de senaste åren granskat andra friskolor med klädregler, bland annat skolkoncernen Nordic International Schools skoluniformer och en Jensen-skola i Göteborg där rektorn ville stoppa så kallade ”becknarväskor”.