Självdistans och humor i Ali Abbasis sommarprat

Sommar i P1: Ali Abbasi om Oscarsgalan och ”Bergmans tidiga skitfilmer”

Ali Abbasi i ”Sommar i P1”.

Det är en tunn gräns ­mellan att vara en dålig förlorare och en skeptisk iakttagare.

Filmaren Ali Abbasis sommarprat börjar på årets Oscarsgala. Han är måttligt imponerad. Känner sig lika glamorös som om han ­suttit på läktaren i SVT:s ­”Debatt”. Efter en kort stund i salongen går han ut till baren, fyllnar till en smula och fnyser åt att ”Green book” kniper priset för bästa film och att hans film ”Gräns” om paranormala tullaren Tina inte får statyetten för bästa smink. Men med en stor pyts självdistans och en lite släpig humor klarar Abbasi ­balansgången galant.

Oavbrutet intressant

Även om programmet bitvis följer ”Sommars” standardmall: livsresa med start i uppväxten, färd ­förbi diverse stora problem och så målgång på karriärens topp är det oavbrutet ­intressant. Abbasi har funderat en hel del över livet, filmen och politiken, har åsikter och vill gärna förmedla dem. 

Han blir exempelvis glad av att se ”Bergmans tidiga skitfilmer”. Då finns det kanske hopp även för ­honom. Han älskar hat, behöver det för att få något gjort. ”Hat mår bra! Kärleken är skröplig, måste ha service, är så kommersiell.” Han konstaterar att klassklyftorna ökar och att den socialdemokratiska rosen håller på att vissna och snart är mer brun än röd.

Plus för musiken

Man behöver inte hålla med om allt men det är kul att tvingas fundera en ­smula mitt i underhållningen.

Många plus också för musiken som inte bara är bra låtar i största allmänhet utan gör sitt jobb i berättelsen. Det är måhända mossigt men vi gillar också att han berättar vad som spelas och med vilken artist.

Hatet mot de hollywoodska skönhetsidealen gav upphov till ”Gräns”. Förhoppningsvis hittar Ali ­Abbasi något nytt att tycka ­rejält illa om så att det blir ytterligare en film. Jag ­skulle också gärna lyssna på ­ytterligare ett sommarprat från den här vassa tungan.

 

Snabbguide


Skrytkvot Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Skvallervärde Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Känslostyrka Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Humornivån Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Åh fan-faktorn Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

 


Första meningen
”Det är den 24 februari i år och jag kliver ut ur en alltför stor bil som kört mig till Dolby Theatre i Los Angeles.”
Sista meningen
”Jag heter Ali Abbasi, tack för att du lyssnade, ljudteknikern är Mattias Miselli, producenten är Mona Masri.”


3 typiska låtval
Nirvana, ”Smells like teen spirit”.
Turid, ”Om snällhet”.
Wael Meskini, -”Internationalen” på arabiska.