Sommarstrid om Ursulas gunst i EU

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen gratuleras av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen gratuleras av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Klimat eller arbetsmarknad eller rentav handel igen?

Önskemålen är många när Sverige och övriga EU-länder nu inleder en sommarhet huggsexa om vem som får vilket ansvar i Ursula von der Leyens tillkommande kommission.

Dagen efter sin knappa seger i EU-parlamentet åkte von der Leyen på onsdagen hem till Tyskland för att formellt sluta som försvarsminister – och samtidigt gratulera förbundskansler Angela Merkel på 65-årsdagen.

Sedan väntar allt annat än sommarlov för EU-kommissionens nästa chef. von der Leyen ska nu få ihop sin kommission med ledamöter från de olika medlemsländerna – inklusive Storbritannien, som trots brexit måste föra fram en kandidat, även om denne kanske ens aldrig hinner tillträda.

Ett par kort i von der Leyens lek är redan klara, som danska Margrethe Vestager och nederländske Frans Timmermans. Sverige tillhör dock de länder där regeringen nu behöver fundera och förhandla om vem som skulle passa bäst i Bryssel – och på vilken post.

Handel igen?

Sverige har under Jean-Claude Juncker haft Cecilia Malmström som kommissionär med ansvar för handelsfrågorna.

Flera svenska EU-parlamentsledamöter hoppas nu på samma ämne igen.

– Jag tror att det är viktigt att vi antingen har en portfölj som handlar om att stå upp för handeln – jag ser ju väldigt starka protektionistiska krafter nu som kommer från både höger och vänster och här har Sverige en unik roll att spela. Vi har också bra erfarenhet när det handlar om klimatet. En annan fråga kan handla om inre marknad och konkurrenskraft, säger Tomas Tobé (M).

– Sverige ska sikta högt och ha höga ambitioner. Jag skulle gärna se att det var någon som jobbar för klimatfrågor eller handelspolitik eller andra områden där Sverige har en hög profil, tycker Karin Karlsbro (L).

Klimat och arbete

Arbetsmarknad och klimat är andra favoritämnen hos svenska politiker.

– Det vore jättemärkligt om en S- och MP-regering inte såg till att gripa poster som har med antingen miljö och biologisk mångfald att göra, klimatet, eller den arbetsrättsliga kampen. Det förväntar jag mig. Det får vara slut med de här smutsiga frihandelsavtalen, anser Malin Björk (V).

– Det relevanta är det politiska innehållet och då är det bland annat arbetsmarknadsområdet och självklart miljö och klimat som jag skulle vilja se, tycker Evin Incir (S).

Kampen mot andra länder lär dock bli hård. Arbetsmarknaden har exempelvis Luxemburg redan aviserat sitt intresse för, och har därför nominerat Nicolas Schmit, socialdemokrat med tio års erfarenhet som arbetsmarknadsminister.

På miljö- och klimatsidan är samtidigt frågan om Sverige anses som alltför långtgående av andra länder, inte minst i Östeuropa, vilket kan skapa problem i EU-parlamentets kommande utfrågningar.

Många namn

Vem som ska bli kommissionär bestäms av regeringen efter diskussioner med von der Leyen och i samråd med oppositionen. Namn som Ann Linde (S), Ylva Johansson (S) och Isabella Lövin (MP) har flitigt förekommit i spekulationerna.

Det hindrar inte andra partier i EU-parlamentet från att drömma fritt.

– Jag hade gärna sett en person som Göran Hägglund. Han hade gjort ett lysande jobb där. Handel eller bistånd hade inte varit så dumt, säger David Lega (KD).

– Vi har från Centerpartiet önskat oss att vår egna Lena Ek ska få komma och kanske pyssla lite med miljöfrågorna. Hon är otroligt duktig, anser Abir Al-Sahlani (C).

Publicerad:

LÄS VIDARE