Personal larmar: Multiresistent bakterie sprids på Danderyds sjukhus

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2019-07-17

Den multiresistenta tarmbakterien VRE har upptäckts och spridits på Danderyds sjukhus i Stockholm.

– Vi ska vara bäst på hygien men här brister vi i basala rutiner. Så får det inte vara, säger en anställd.

Men enligt Malin Ackefors, överläkare och läkarchef vid infektionskliniken på sjukhuset, finns det ingen anledning till oro.

Danderyds sjukhus har problem med VRE. Hittills har tolv patienter drabbats av den resistenta tarmbakterien. Anna, som egentligen heter något annat, är undersköterska på sjukhuset och orolig över bakteriens framfart.

– Förra veckan var det sju patienter och den här veckan är vi uppe i tolv. Den senaste screeningodlingen kommer förmodligen att resultera i ännu fler, säger hon.

”Svår att bli av med”

VRE, eller vankomycinresistenta enterokocker, är en multiresistent tarmbakterie som kan sprida sig och är motståndskraftig mot vankomycin-antibiotika. Bakterien är vanlig i övriga Europa och världen och patienter som har vårdats utomlands och därefter söker vård i Sverige screenas därför rutinmässigt.

För drygt två veckor sedan upptäcktes tarmbakterien hos en patient på Danderyds sjukhus. Efter smittlarmet har tolv patienter identifierats som bärare av bakterien.

– VRE är en kladdig bakterie som är svår att bli av med. Det är inte som vinterkräksjukan som man ganska snabbt och effektivt kan isolera och städa bort, säger Anna.

”Alla patienter borde isoleras”

Både medicinkliniken och infektionskliniken har drabbats av bakteriespridningen. Trots det har ingen av avdelningarna stängt sitt intag för att säkerställa att inte nya patienter smittas.

Ett beslut som Anna är kritisk till.

– Alla patienter som misstänks bära på smittan borde isoleras i väntan på positiva eller negativa svar. De borde inte fortsätta flyttas runt innan vi vet om de är smittade eller inte, säger hon.

Bakterien i sig ger inte ofta infektioner men för dem med nedsatt immunförsvar eller andra infektioner som behöver behandlas med antibiotika är den problematisk. Den kan också få fäste i sår och urinkatetrar.

Anna berättar att den aktuella smittspridningen har påverkat både henne och kollegor negativt.

– Flera i personalen är väldigt ledsna. Många är stressade och oroliga över att sprida bakterien till fler patienter. Samtidigt som vi är rädda för att själva bli smittade eller ta hem den till våra familjer.

Delade meningar

Bilden av situationen som otrygg delas inte av alla på Danderyds sjukhus. Enligt Malin Ackefors, överläkare och läkarchef, finns det ingen anledning till oro.

– Jag upplever att vi är väl rustade för det här. Direkt när vi upptäckte smittan inledde vi ett screeningprogram av alla patienter på de berörda avdelningarna. Samtidigt har vår styrgrupp med representanter från Smittskydd Stockholm och Vårdhygien sett över hygienrutinerna och vad vi eventuellt kan förbättra.

Vidare poängterar Malin Ackefors vikten av att vara noggrann vid varje patientkontakt och att spritar händerna ordentligt.

– Det handlar om att lugnt och metodiskt följa de dagliga rutinerna. På avdelningar där vi fortfarande har patienter som ligger inne fortsätter screeningen och vi har isolerat de patienter, som har visats sig vara bärare, på enkelrum, säger hon.

Varför stänger man inte ner avdelningen helt när ni upptäcker nya fall?

– Det här är en bakterie som normalt förekommer i vår tarmflora och som man väldigt sällan blir sjuk av. Det viktigaste nu är att vi upptäcker de som har blivit bärare av smittan. Det allra sista fallet av positivt bärarskap upptäcktes vid screeningprovet i fredags och vi har nu situationen under kontroll, säger Ackefors.

PODD: Aftonbladet Daily om antibiotikaresistens – ett av vår tids stora hot

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om antibiotikaresistens, och frågar oss vem som bär ansvar för en utveckling som på sikt kan leda till miljontals dödsfall.

Programledare: Marcus Ulvsand

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify


ANNONS

Följ ämnen i artikeln