Misstänks ha sålt ”kemsex”-drog till flera män

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas.
Foto: Polisen
Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas.

I mannens lägenhet och förråd hittades stora mängder narkotika – bland annat mer än ett halvt kilo kristalliserat metamfetamin.

Genom mannens telefon kunde flera köpare identifieras, som använt drogen till så kallat kemsex.

Nu döms 33-åringen till sex års fängelse för grovt narkotikabrott.

Historien rullades upp när en av polisens narkotikaspanare förra sommaren fick syn på 33-åringen på Södermalm i Stockholm, och fattade misstankar om att mannen tagit droger. När polisen sedan gjorde husrannsakan i mannens lägenhet hittades stora mängder narkotika, bland annat kristalliserat metamfetamin – ofta kallat ice eller crystal meth –, kokain, amfetamin och tabletter av olika slag.

"Överallt i lägenheten fanns det spår av droghantering" skriver polisen efter husrannsakan.

Förrådskontrakt

Dessutom hittade polisen ett kontrakt mellan mannen och en förrådsuthyrningsfirma. När polisen undersökte förrådet hittades drygt 200 000 kronor i kontanter och ännu mer droger. Under ett och ett halvt års tid hade dessutom en miljon kronor skickats till mannen via Swish, visade utredningen.

Nu dömer Stockholms tingsrätt 33-åringen för grovt narkotikabrott samt narkotikabrott av normalgraden. Via mannens telefon kunde polisen också spåra flera män som köpt droger av honom. Ett antal av dessa har redan fått strafföreläggande, sju har också de fått sin dom i dag. De flesta har dömts till påföljden dagsböter.

Köparna är tidigare ostraffade, och har i de allra flesta fall haft en väletablerad position i samhället med fast jobb och bostad. I förhören med männen framgår att flera av dem tagit drogerna i samband med sex. Just ice kopplas ofta ihop med så kallat kemsex, alltså att man använder droger för att förhöja sexupplevelsen. Experter har varnat för att kemsex, som är förenat med stora risker, blivit vanligare i Sverige.

– Uppfattningen från min och polisens sida är att det här är ett fenomen som från rättssystemets sida inte varit särskilt känt, men att vi genom det här och besläktade ärenden fått en inblick i ett bekymmersamt fenomen i den bemärkelsen att folk har fastnat i missbruk av en enligt mig väldigt farlig drog, säger åklagaren Carl Mellberg.

Beroendeframkallande

Ice är enligt experter exempelvis mycket beroendeframkallande, och Carl Mellberg har ansett att farligheten hos just det kristalliserade metamfetaminet därför borde driva upp straffet. Hittills har metamfetamin och ice jämställts med vanligt amfetamin i praxis, sett till farlighet.

Tingsrätten skriver också i sin dom att metamfetamin, och särskilt den kristalliserade formen av drogen, "i vissa avseenden (men inte i andra) bör betraktas som farligare och därigenom mer straffvärd än amfetamin". Straffet för mannen blir samma som åklagaren yrkade på: sex års fängelse.

– Min bedömning är att det är alldeles för högt satt. Vi kommer att överklaga, säger 33-åringens advokat Frida Wallin.

Publicerad:

LÄS VIDARE