Ex-kriminell: Dörren är öppnad för att skjuta kvinnor

Uppdaterad 2019-08-29 | Publicerad 2019-08-28

Den brutala dödskjutningen av en kvinna ändrade spelreglerna i undre världen menar ex-kriminelle Johan. Nu kommer vi få se fler mord på anhöriga, befarar han.

– Detta har öppnat dörren. Vi kommer få se fler skjutningar av kvinnor, säger Johan.

Dödsskjutningen av den 31-åriga kvinnliga läkaren på öppen gata i Malmö har skakat om den undre världen. Det berättar ex-kriminelle Johan som nu jobbar med avhopparverksamhet med syfte att lyfta grovt kriminella ur gäng.

Kriminella är förbannade

Skjutningen har varit det stora samtalsämnet bland kriminella de senaste dagarna.

– Alla tar totalt avstånd från det. Alla säger att det är helt sinnessjukt. Det är horribelt det som har hänt, säger Johan och fortsätter:

– De är förbannade att det har hänt. Det finns inga ord för det.

Johan har själv varit grovt kriminell och har ett förflutet inom ett kriminellt mc-gäng. Då var det ingen som skulle tänka tanken att rikta våldet mot en kvinna.

Johan har själv varit grovt kriminell och har ett förflutet inom ett kriminellt mc-gäng. Då var det ingen som skulle tänka tanken att rikta våldet mot en kvinna.

– Kvinnor och barn var heligt. Det var tabu. Det var en form av hederskodex, säger han.

Ändrar spelreglerna

Han menar att den grova kriminaliteten i Sverige nu har nått en milstolpe. Skjutningen av den kvinnliga läkaren ändrar spelreglerna inom den undre världen.

– Jag tror inte det är sista gången vi ser en skjutning av en kvinna. Vi ska bara tacka vår gud för att barnet överlevde, säger Johan och fortsätter:

– Det krävs att någon tar första steget. Nu har det hänt. Dörren är öppnad.

Logiken är följande: Om en kriminell tar till en våldsmetod möter alltid motståndaren upp med samma maktmedel eller något värre. Så fungerar den undre världens maktbalans.

Risk att fler kvinnor skjuts

Att skjuta kvinnan kan vara ett sätt att öka sin makt. Ett sätt att sprida skräck, förklarar Johan.

Den 31-åriga kvinnan hade barn med en man som dömts för ett stort värdetransportrån i Danmark. Bytet vid rånet var 62 miljoner danska kronor. Enligt uppgifter till Aftonbladet var skjutningen i måndags en aktion mot den kriminelle mannen. Av någon anledning valde gärningsmannen att skjuta en anhörig till honom – mamman till hans barn.

Johan är inte förvånad över att våldet riktas mot anhöriga. Gränserna har flyttats fram och våldet har eskalerat.

– Detta var klart och tydligt ett meddelande. Att man även ger sig på familjen.

På grund av Johans yrke med att hjälpa grovt kriminella har han fått ett fingerat namn i denna artikel.