Europeiska elever tillbaka till skolbänken

TT

Publicerad 2020-05-04

Ett klassrum i tyska Frankfurt. Arkivbild.

Efter veckor av distansundervisning och hemmasittande börjar nu skolbarn runt om i Europa återvända till skolbänken.

I flera länder börjar även andra virusrelaterade restriktioner att lyftas.

I Tyskland väntas hundratusentals elever i årskurs fyra samt avgångsklasserna gå tillbaka till skolan, medan andra får stanna hemma ytterligare ett tag, enligt nyhetsbyrån DPA. Beslut som gäller skolan fattas i Tyskland på delstatsnivå och reglerna skiljer sig åt i olika delar av landet.

Masktvång och skiftgång

I Österrike får omkring 100 000 avgångselever i gymnasier och yrkesskolor återvända till sina skolor, rapporterar Die Presse. Många får dock vänta två veckor till, till den 18 maj, då runt 700 000 skolbarn mellan 6 och 14 år är välkomna tillbaka, enligt tidningen. I ett tredje steg väntas ytterligare 300 000 elever få gå tillbaka till skolan den 3 juni. För att undvika att smittspridningen tar fart införs krav på mask och skiftgång, så att inte alla elever är på plats i klassrummet samtidigt.

Även på andra håll i Europa lyfter man nu restriktioner som införts för att hindra spridningen av coronaviruset. I Portugal tillåts små butiker, frisersalonger och bilhandlare återuppta sin verksamhet, samtidigt som invånarna fortsatt uppmanas att hålla sig hemma i största möjliga mån, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I Polen får hotell, museer och butiker öppna.

140 000 döda

I Italien – det värst drabbade landet i Europa – får befolkningen för första gången på nio veckor nu ta längre promenader och besöka släktingar, enligt AFP. Flera miljoner får återvända till sina arbeten på byggen och fabriker, och restauranger tillåts öppna för försäljning av hämtmat.

Sammanlagt har fler än 140 000 européer avlidit i covid-19, medan 1,4 miljoner bekräftats smittade, enligt en sammanräkning av nyhetsbyrån Reuters.