Coronasmitta spreds på stor studentfest

TT

Publicerad 2020-06-27

Flera har insjuknat i covid-19 efter studentfester. Arkivbild.

Flera ungdomar i Laholm har sökt vård och testat positivt för covid-19 efter en stor privat studentfest, skriver Hallandsposten. Smittskyddsläkaren Mats Erntell har talat med både 1177 och vårdcentralerna i kommunen och den gemensamma nämnaren för ungdomarna som sökt vård är att de varit på samma studentfest.

– Laholm har tidigare varit förskonat från en större spridning men i och med det här finns en risk för att smittan bryter ut i högre grad, säger Erntell till tidningen.

I Hälsingland tros en lek på ett studentfirande ligga bakom ett utbrott av covid-19 förra veckan. Ett 30-tal smittade personer har kunnat kopplas till festen.

Även i Östergötland har regionen slagit larm om ökad smittspridning och misstänker att studentfirandet kan vara en orsak.

– Vi ser en förskjutning nedåt i ålder och även en ökning av antalet yngre som vårdas på sjukhus och inom intensivvården, sade Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare till P4 Östergötland förra veckan.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln