Reseboom till Åre och Härjedalen

Lucas Brischetto/TT

Uppdaterad 2020-07-24 | Publicerad 2020-07-23

Fler svenskar har hittat till fjällvärlden under sommaren, visar mobildata från Telia. Arkivbild.

Data från svenska mobiltelefoner visar att resandet under denna coronasommar minskat drastiskt i jämförelse med förra året. Men ett tydligt undantag är fjällområdena, som till och med fått fler besökare än förra sommaren.

Resandet till Åre och Härjedalen har ökat, när resandet i resten av landet minskat i jämförelse med förra året. Det indikerar en analys Telia har gjort av svenskarnas mobilanvändning under vecka 29.

– Vi ser ett ändrat beteende den här sommaren – det är inte en vanlig sommar, säger Elin Allison, som jobbar med dataanalys på Telia.

Fjällresor sticker ut

Analysen visar också att svenskarna generellt rört på sig mindre. Det är framför allt synligt i Stockholmsområdet där det varit betydligt mer aktivitet än under samma period förra sommaren, utan att resandet till området ökat. Stockholmarna har alltså i större utsträckning än förra året valt att stanna kvar i Stockholmsområdet.

Resandet till Gotland fortsätter att öka jämfört med förra veckan, men är ännu inte uppe i förra årets nivåer.

Men det är just resandet till fjällvärlden som sticker ut. Resorna från Stockholm till Härjedalen och Åre har ökat med 18 procent respektive 34 procent i jämförelse med förra året. Från Uppsala har resorna till Härjedalen ökat med 36 procent.

– Det är ökade resor från många ställen till fjällvärlden. Då förstår man att det är folk som åkt dit och som inte vanligen är där. Det är spännande att se att fler väljer att åka och vandra i fjällen än att åka till de vanliga semesterorterna, i förhållande till hur man betedde sig förra året, säger Elin Allison.

Inga slutsatser än

Samtidigt säger hon att det är för tidigt att dra slutsatser om sommaren baserat på dessa siffror, som just rör vecka 29.

– Vi får vänta till sommaren är slut innan vi gör en slutlig analys om hur vi betedde oss den här sommaren. Vi får se helt enkelt, men fjällsemestrar är definitivt populärt vecka 29, säger Elin Allison.

Följ ämnen i artikeln