Halonen: Kvinnostyrda länder hanterar coronan bättre

Smockan mot Sverige: Inte klarat sig så bra

Publicerad 2020-08-10

Tarja Halonen tror att länders jämställdhet har spelat stor roll för hanteringen av coronapandemin.

Enligt den före detta finska presidenten har det gått bättre för länder med kvinnliga ledare.

– Vår västra granne verkar inte klarat sig så bra, men de har män i spetsen, säger Halonen.

Enligt Finlands före detta president Tarja Halonens uppfattning har länder där kvinnor har en stark position eller en kvinnlig ledare klarat sig bättre under coronapandemin. Det skriver den finska tidningen Ilta-Sanomat.

Det var under sin medverkan i det politiska radioprogrammet ”Life and Politics” i Yle radio som Halonen sa att coronakrisen hanterats bättre i de länder som har stor jämställdhet.

Finland ex-president Tarja Halonen.

Halonens åsikt är att detta även är fallet bland de nordiska länderna, trots att man har ett välfärdssamhälle som för det mesta är mycket lika.

– Vår västra granne, Sverige, verkar inte ha klarat sig så bra, men de har män i spetsen, säger hon enligt Ilta-Sanomat.

Berömmer Marin och Merkel

Samtidigt berömmer Halonen den finska statsministerns Sanna Marins regering för hur man hanterat coronasituationen. Hon menar också att Tyskland, under ledning av förbundskanslern Angela Merkel, också har klarat pandemin bra.

Finlands statsminister  Sanna Marin.

Tarja Halonen anser att kvinnor har en annan erfarenhetsbas, vilket kan vara tacksamt i hanteringen av en ny typ av säkerhetsrisk som en pandemi. Och enligt henne är det viktigt att ändra säkerhetsbegreppet.

– Tidigare har det främst varit fokus på väpnad säkerhet. I gammeldags term, krig.

Den före detta presidenten tror inte att hotet om en pandemi togs på allvar före corona, eftersom man ofta pratade om pandemier utanför Europa. En inställning som förändrades när corona nådde till ens egna område.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln