Så jobbar svenskarna i Beirut efter explosionen

Publicerad 2020-08-15

Behoven i Libanon är enorma. Via den förstörda hamnen i Beirut kom nästan all matimport.

Nu finns svenska experter på plats för att hjälpa till.

– Vi försöker hitta nya vägar in för matimport, säger Jesper Folkesson från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Över 200 personer miste livet i den enorma explosionen förra veckan. Kvar finns en stad i spillror och stora behov av hjälp. Efter förfrågan från både EU och FN finns nu personal från Sverige på plats för att bistå i arbetet. Jesper Folkesson från MSB är en av dem.

– Det känns bra att vara på plats. Det finns ett stort behov här, säger han till Aftonbladet.

Ont om mat

MSB har skickat tre experter till Beirut. Jesper ingår i ett team som hjälper FN att analysera behoven. De jobbar hårt för att se till att matimporten till landet säkras. 90 procent av all godsimport och 80 procent av all spannmålsimport kom till landet via hamnen som förstördes i explosionen. Det krävs därför snabba insatser för att situationen i Libanon inte ska utvecklas till en matkris, enligt FN.

– Libanon har rätt dålig mark för att odla spannmål. Vårt team kollar på alternativa kedjor för import, via Tripoli tillexempel, säger Jesper Folkesson.

I måndags fick de även ett positivt besked om att delar av den förstörda hamnen kommer att kunna användas.

Demonstrationer ställer till det

De våldsamma demonstrationerna har till stor del ägt rum i de förstörda områdena runt hamnen. Det försvårar arbetet för teamet och de kan inte röra sig fritt i staden. Men explosionens konsekvenser är inte bara siffror och grafer för teamet.

– Det bor många skadade på hotellet som har fått lämna sina hem. Det går runt bandagerade personer i korridorerna, berättar Jesper Folkesson.