Syskonen söker desperat efter Ayad – försvunnen i Barcelona

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ayad Mirza, 32, gick ut från sin lägenhet i Barcelona i mitten av april. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Nu har hans syster Hoda åkt ner till den katalanska staden i hopp om att hitta sin storebror.

– Vi känner på oss att han lever och att han finns där ute, säger hon.

Ayad Mirza blev överlycklig när han i vintras fick veta att han fått jobbet på ett telemarketingföretag i Barcelona.

– Han hade tröttnat lite på Västerås och ville testa livet i Barcelona och se hur det var. Han var jätteglad över det här, berättar systern Hoda Mirza.

En månad efter flytten slog coronapandemin till och hela Spanien sattes i karantän. Ayad, liksom andra Barcelonabor fick utegångsförbud. Han höll sig hemma och gick bara ut för att handla mat och nödvändigheter.

Lämnade telefon och pass

Men den 19 april fick familjen hemma i Västerås samtalet som ingen familj vill ha. Det kom från lillebrodern som bodde med Ayad.

– Han sa: jag vill inte göra er oroliga, men Ayad gick ut igår och har inte kommit hem, berättar Hoda Mirza, lillasyster till Ayad.

Ayad, 32, är spårlöst försvunnen.
Foto: PRIVAT
Ayad, 32, är spårlöst försvunnen.
Foto: PRIVAT
Hoda Mirza och hennes man har åkt till Barcelona för att söka efter hennes försvunne bror.

Hans mobiltelefon och pass var kvar hemma i lägenheten. Varför han gick ut vet ingen.

– Om han tänkt gå någonstans skulle han ha tagit med sin telefon och passet. Nu verkar det bara som att han skulle ut och ta frisk luft eller en cigg. Han kanske kände sig instängd och ville komma ut, säger Hoda.

Inte haft några problem

Vad som sedan har hänt honom är ett mysterium.

– Vi har tittat i hans telefon för att se vilka han ringt innan han gick ut, men de sista samtalen var till oss familjen. Vi har inte kunnat se att han haft problem med någon eller haft några konstiga vänner, säger Hoda.

Familjens sökande efter Ayad har pågått sedan april, men Spaniens hårda coronanedstängning har hindrat dem från att åka ner till Barcelona tidigare.

– Min lillebror har försökt leta, men det har varit svårt eftersom staden varit helt stängd och det varit utegångsförbud, säger Hoda.

Foto: EMILIO MORENATTI/AP
”Vi går längs ramblan och visar bilder”, säger Hoda.

Delar ut flygblad

Men nu har gränserna öppnats och utegångsförbudet lyfts och Hoda och hennes man har åkt till Barcelona för att försöka ta reda på vad som hänt honom.

De har varit i staden en vecka. Varje dag skriver de ut flygblad med hans bild och efterlysning och går ut i staden.

– Vi går längs ramblan och visar bilden för alla vi möter och frågar ”have you seen this guy?”. Vi går till kyrkor, ner till stranden och har pratat med folk i affärerna där ha bodde, säger Hoda.

Foto: POLISEN
Efterlysningsbild på Ayad.

De har fått taxichaufförer att dela hans bild i sina Whatsapp-grupper, fått upp hans bild på elcyklar i staden och fått kontakt med hemlösa personer i området som ser mycket av det som händer på gatan.

– Vi har varit i finare områden, skummare områden och ringt runt till sjukhus, bårhus och alla ställen vi kan komma på. Men ingen vet något. De har så hög belastning på grund av coronapandemin, säger Hoda.

”Försöker vara starka”

Lokal polis har hjälpt till i sökandet och bland annat letat med helikopter över vattnet. Svensk polis har gått ut med en internationell efterlysning.

Foto: PRIVAT
Syskonen Hoda och Ayad.

Men hittills har de inget spår som fört dem närmre Ayad. Hoda tror inte att hennes storebror försvunnit frivilligt.

– Jag känner min bror, han är väldigt familjekär och skulle aldrig försvinna utan att höra av sig till oss.

Hur länge hon och hennes man ska vara kvar vet de inte. När de åker hem till Sverige är tanken att någon annan från familjen ska ta över sökandet.

– Hela familjen är i sorg, men vi försöker vara starka och samla all kraft för att hitta honom, säger Hoda.

Publicerad: