Energidepartementet stormat i krisens Libanon

Av: TT

Publicerad:
Beirutförorten Ouzai i mörker. Arkivbild.
Foto: Grace Kassab/AP/TT
Beirutförorten Ouzai i mörker. Arkivbild.

Libanesiska demonstranter har drabbat samman med säkerhetsstyrkor i Beirut efter upprepade strömavbrott i staden.

I sommar har vissa områden varit utan ström i 20 timmar om dygnet.

Demonstranterna lyckades ta sig igenom ett taggtrådsstängsel framför Libanons energidepartement innan de möttes av säkerhetsstyrkor försedda med batonger. Men folkmassan ger sig inte, utan har lovat att blockera entrén till departementet under 24 timmar.

– Din fortsatta närvaro kommer att kasta ned Libanon i totalt mörker, säger en demonstrant som riktar sig direkt till energiminister Raymond Ghajar, som gruppen med demonstranter uppmanar att avgå.

Sedan början av sommaren har vissa områden plågats av strömavbrott i upp till 20 timmar om dagen. I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos. Sedan dess har pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden, och galopperande inflation och en fallande valuta har kastat in nästan halva Libanons befolkning i fattigdom.

En stor del av landets budget går dock fortfarande till energisektorn, vilket har spätt på befolkningens ökande missnöje med strömavbrotten.

– Vi har samlats framför energidepartementet eftersom det är det främsta korruptionsnästet, säger en demonstrant.

Premiärminister Hassan Diab varnade nyligen för akut livsmedelsbrist i samband med stegrande priser och ökad smittspridning av covid-19 i landet.

Publicerad: