Frias från mordplaner – kan ändå uteslutas

TT

Publicerad 2021-06-24

Advokaten som åtalats misstänkt för två fall av stämpling till mord frias av tingsrätten. Arkivbild.

Den åtalade advokaten frias från anklagelsen att ha beställt och planerat ett mord på sin exhustrus sambo.

Han döms dock till fyra månaders fängelse för andra brott och riskerar fortsatt uteslutning ur Advokatsamfundet.

– Vi har inlett ett ärende mot honom och det pågår. På grund av sekretess kan jag inte uttala mig om det enskilda ärendet, men det är ändå så att han kan få disciplinära påföljder från vår disciplinnämnd mot bakgrund av det här, säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, till TT.

Advokaten frias från två fall av stämpling till mord och två fall av misshandel, men döms till fängelse i fyra månader för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och fortkörning.

”Mycket allvarligt brott”

TT: Uppnår de brott han döms för till en nivå där det kan bli tal om uteslutning?

– Det är vår disciplinnämnd som är vår domstol och som i enskilda fall tar ställning till det. Så i det här individuella fallet kan jag inte uttala mig om det, men generellt kan jag säga att det finns en paragraf i rättegångsbalken som säger att om en advokat genom att begå brott har visat att han eller hon är uppenbarligen olämplig att vara advokat, då ska den advokaten uteslutas, säger Mia Edwall Insulander.

Paragrafen infördes i rättegångsbalken 2018 och har ännu aldrig prövats av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas till hovrätten och det är först när den vunnit laga kraft som ett besked kan väntas om uteslutning eller inte.

– När det gäller till stämpling till mord är det ett mycket allvarligt brott med ett högt straffvärde. Så skulle det vara så att domen eventuellt ändras i hovrätten är det typiskt sett ett sådant brott som skulle kunna innebära en uteslutning, men även andra typer av brott kan ha betydelse för om en advokat faktiskt visar sig vara olämplig eller inte, säger Mia Edwall Insulander.

”Gjort orätt”

Det kan även finnas andra skäl till att en advokat blir utesluten och detta enligt en paragraf som funnits länge i rättegångsbalken.

– Det kan handla om att man gjort orätt eller åsidosatt sina plikter som advokat, säger Mia Edwall Insulander.

I det aktuella fallet frias även en medåtalad man som var misstänkt för delaktighet i ett fall av stämpling till mord.

Även om det är styrkt att advokaten haft kontakt med mannen för att beställa ett mord och att de båda har diskuterat i meddelandet att exhustruns sambo ska mördas räcker det inte till en fällande dom, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tänkte inte agera

Den medåtalade har uppgett att han aldrig tänkt göra allvar av planerna.

”För straffbarhet för stämpling krävs också att faran för att brottet fullbordas inte är ringa. Det finns ingen bevisning som motsäger den medtilltalades uppgifter att han inte har gjort något mer än att delta i konversationen och att han aldrig har haft för avsikt att gå vidare. Eftersom allt som i den här delen läggs advokaten till last har gått via den medtilltalade har det inte funnits någon fara för att brottet fullbordas”, säger rättens ordförande om varför de båda frias.

I det andra fallet av misstänkt stämpling till mord ska advokaten, som nekar till brott, försökt få tre personer att mörda mannen. En av dessa män har hörts i rätten och har medgett att han blivit tillfrågad, men nekar till att han skulle ha gått med på utföra brottet.

Inte heller de betalningar som advokaten ska ha gjort till bankkonton som tillhör de tre personerna räcker som bevis, skriver rätten och friar mannen även i det fallet.

Den huvudåtalades försvarsadvokat uppger för TT via mejl att hans klient är lättad efter domen, men han vill inte ge någon kommentar kring ett eventuellt överklagande.

ANNONS