Yxmannen i Varberg på sociala medier: ”Våga vara svensk”

Uppdaterad 2021-01-29 | Publicerad 2021-01-28

Beväpnad med knivar och en yxa gick en 25-årig man på torsdagsförmiddagen in på en gymnasieskola i Varberg,

Där gick han till attack mot två elever på skolans introduktionsprogram. Båda klarade sig utan allvarliga skador.

Bara timmar före dådet delade den nu anhållna mannen högerextremt innehåll på sociala medier.

Med en svetsarmask gick den 25-åriga mannen in på gymnasieskolan i Varberg, beväpnad med knivar och en yxa.

Två elever, båda från skolans introduktionsprogram, konfronterades. En av dem fick lindriga skador i handen. Sedan skyndade sig gärningsmannen därifrån och tog sig till ett torg i närheten, där han greps av polisen.

– Allt tyder på att han varit ensam vid det här dådet, säger Anders Wiss, lokalpolischef i Varberg under en pressträff om händelsen.

Skolans krisplan aktiverades

Gripandet gick lugnt till. Mannen hade vid det laget kastat av sig svetsarmasken, kläderna han hade på sig i skolan och alla vapen han bar på. Trots det har polisen goda grunder för sina misstankar, meddelar de på pressträffen.

– De misstankar vi nu har mot honom är grov misshandel, mot personen som blev skadad, förberedelse till grov misshandel gentemot okända på skolan, grovt olaga hot mot den kamraten som satt bredvid killen som blev skadad i handen, säger han.

Mannen misstänks även för försök till grov mordbrand, efter att ha placerat molotovcocktails, på flera platser i skolan. Flera timmar efter dådet var polisens bombgrupp på plats för att säkra området.

Maria Gustafsson, chef för Varbergs utbildningsförvaltning, säger att hon fick larm om händelsen klockan 10.25.

– Något senare stod det klart att det var en större incident än vi hade förväntat oss, säger hon under pressträffen.

Skolans krisplan, som reviderades i samband med skolmördaren Anton Lundin Pettersson dåd Trollhättan 2015.

– Många krisplaner sågs över i hela Sverige efter händelsen i Trollhättan och utformades också gemensamt efter den händelsen, svarar Maria Gustafsson.

De cirka 200 eleverna som befann sig i skolan skickades hem. Det var elever från gymnasiesärskolan, skolans yrkesprogram och introduktionsprogram för invandrare som var på plats. De andra, drygt 1 000 eleverna, var hemma med anledning av coronapandemin.

Högerextremt innehåll

Mannen som nu är anhållen delade högerextremt innehåll på sina sociala medier bara timmar innan han beväpnade sig och gick till skolan i Varberg, något som tidningen Expo, som granskar högerextrema miljöer, först avslöjade.

25-åringen delade då ett klipp om just det dåd i Trollhättan som 2015 fick svenska skolor, inklusive den i Varberg, att se över sin krisplan.

Han har också publicerat bilder som det står ”Våga vara stolt svensk och det är fan inget att skämmas över” och ”White lives matter” på, samt klipp relaterade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Polisen kan inte svara på mannens motiv än, men säger att de definitivt kommer att undersöka hans digitala närvaro.

Mannen är sedan tidigare dömd för mordbrand.

LÄS VIDARE