Forskaren Ali Mirazimi om virusvarianten: Risk att vaccinet inte biter

Publicerad 2021-02-20

De första fallen av den brasilianska virusvarianten har upptäckts i Sverige.

Och det finns risk att vaccinet inte funkar lika bra mot det muterade viruset.

– Det är en mutation som kan leda till att vaccinen inte funkar lika bra, säger virusforskaren Ali Mirazimi.

Ett mindre klusterutbrott med fyra fall av den brasilianska mutationen av coronaviruset har konstaterats i region Gävleborg.

Regionens smittskyddsläkare beskriver läget som allvarligt.

– Det är såklart allvarligt när man har en av mutationerna i landet, men än så länge är det ett väldigt litet kluster och då gäller det att bevaka det ganska noggrant, säger virusforskaren Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Virusforskaren Ali Mirazimi är adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet. Han jobbar även för Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Mindre effekt

Flera virusvarianter sprider sig just nu över världen: Den brittiska, sydafrikanska och den brasilianska.

– Utifrån spridningen så skiljer de sig inte från varandra, säger Ali Mirazimi.

Han förklarar att man i nuläget inte vet så mycket om just den brasilianska varianten, men att det finns en risk att de vaccin mot covid-19 som finns idag kan ha mindre effekt mot just den virusvarianten.

– En mutation kan leda till att vaccinen inte fungerar lika bra, som mot till exempel det sydafrikanska, och det är vad vi får ta med oss. Att vaccinen eventuellt inte fungerar lika bra.

– Det finns data som visar att de här vaccinen ändå funkar mot den sydafrikanska och det är det vi får ta med oss även för det brasilianska, säger Ali Mirazimi.

Coronaviruset är ett så kallat RNA-virus. I dessa virus består arvsmassan av RNA. När virusets protein misslyckas med att kopiera arvsmassan uppstår en mutation. Spikeproteinets utseende är avgörande för om vaccinet ska fungera.

”Mutationer kan uppstå i Sverige”

Rapporter har kommit om att vaccinen inte är lika effektiva mot varianter av coronaviruset som upptäckts. Men Ali Mirazami lyfter, att det finns fördelar med så kallade mRNA-vaccin, som exempelvis Modernas och Pfizer-Biontechs.

– Det går att ändra och göra om dem. Vi har hört från företagen som gör de här vaccinen, att det räcker med sex till åtta veckor för att göra om vaccinet för till exempel specifika stammar eller mutationer, säger Ali Mirazimi och fortsätter:

– Vi vet att Astra Zeneca har börjat göra om sitt vaccin så det passar mot den sydafrikanska mutationen. Och den brasilianska varianten är väldigt lik den sydafrikanska.

Det här viruset saknar resekoppling - är du förvånad att vi har fått in den brasilianska varianten nu?

– Dyker det upp en mutation någonstans så finns det en viss risk att den tar sig var som helst. Mutationer kan uppstå även i Sverige, säger Ali Mirazimi.