Tidningens uppgifter: Federleys osanning – hade läst pedofildomen

Publicerad 2021-03-25

Fredrik Federley, före detta europaparlamentariker för Centerpartiet, har hela tiden sagt att han inte visste att hans dåvarande sambo var dömd för våldtäkt mot barn.

Men enligt Expressen, som tagit del av privata chattkonversationer mellan Federley och en bekant, var det inte sant.

”Läst den” skriver han till personen enligt tidningen.

I december meddelade Fredrick Federley, då vice ordförande i Centerpartiet och EU-parlamentariker, att han lämnade sina politiska uppdrag.

Beskedet kom en tid efter att det blivit känt att en person i hans närhet var dömd för sexualbrott mot barn. Mannen är dömd för våldtäkt mot barn i 22 fall och flera andra sexualbrott mot barn.

Fredrick Federley i intervjun med Carina Bergfelt.

Fredrik Federley har hela tiden sagt att han inte visste vilka brott mannen ska ha begått. Senast förra veckan var han med i Carina Bergfeldts intervjuprogram i SVT och sa då:

– Det är svårt, jag kan fortfarande inte läsa domen, det går inte. Jag brottas fortfarande med att förstå, säger Federley i tv-programmet.

– Jag har inte ens fått den, det är ingen som ringer till mig och säger ”det här innehåller domen, nu får du sansa dig Fredrick”.

– Men det är bara att begära ut den, påpekar Carina Bergfeldt.

– Ja, det är bara att begära ut den, men det har inte jag gjort och tänker inte göra det heller, säger Fredrick Federley.

Men uppgifter till Expressen pekar nu på motsatsen.

Fredrick Federley var tidigare europaparlamentariker för Centerpartiet.

”Ingen rolig historia”

I en chattkonversation som ägde rum före avslöjandet om sambons våldtäktsdomar får Federley frågan rakt ut från en bekant, skriver tidningen:

”Har du själv läst domen?”

”Läst den.” svarar Federley.

”Dock senare.”

Hans bekant svarar:

”Ingen rolig historia”.