Väder

Vårvärme i hela landet – här blir det nära 20 grader i helgen

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Ett högtryck från Atlanten smyger sig in över Skandinavien lagom till helgen och bjuder på sol och vårvärme i så gott som hela landet.

– Det är nära 20-gradersstrecket på vissa håll, säger meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.

Om du inte redan har plockat fram grillen så väntar ett perfekt tillfälle till helgen, oavsett var någonstans i Sverige du bor.

Ett högtryck rör sig nämligen just nu in över norra Skandinavien och för med sig sol och värme i hela landet – särskilt i norr.

– Det blir mer sol i norr än i söder. Det kommer att kännas ganska varmt, 10–15 grader i största delarna av landet. Någon dag kan det bli ännu lite varmare, säger Mikael Sjöstrand.

Allra varmast kommer det att bli i slutet av helgen och början av nästa vecka i de västra delarna.

– Det är nära 20-gradersstrecket på vissa håll. Framåt söndag och måndag kan det bli som varmast. På söndagen kan det bli runt 17 grader längs västkusten och i Östergötland. Mellan Skåne och upp mot Göteborg och en bit från kusten kan det bli nästan 19 grader.

Inga rekord

Enligt Mikael Sjöstrand så kommer du kunna förvänta dig sol i hela landet i helgen – men i söder och längs västkusten kan det komma några enstaka regnskurar.

– I söder blir det något mer blåsigt och osäkert. På västkusten och i Skåne så är det förvisso som varmast men det är också där det kan bildas lite regnmoln.

Trots strålande sol under hela helgen så kan vi dock inte förvänta oss några värmerekord de närmsta dagarna.

– Det var 19,7 grader i slutet på mars och troligtvis så kommer vi att hålla oss under det.

Mikael Sjöstrand förklarar att vi skulle behöva mer sydliga vindar för att komma upp i sommartemperaturer.

– Högtrycket växer in från Atlanten och har en nordlig placering, vilket inte medför den varmaste luften. För att få det varmare så skulle det ha behövt komma söderifrån.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Picknick: Här är prylarna du behöver

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Sverige

Atlanten

Västkusten

Solen