Man åtalas för dubbelmordet i Mälarhöjden

Uppdaterad 2023-02-06 | Publicerad 2022-11-30

I maj mördades en kvinna och hennes son i Mälarhöjden utanför Stockholm.

Nu åtalas hennes bror för mord och grovt barnfridsbrott.

– Det här är en djupt tragisk händelse för de inblandade och åtalet avser flera mycket allvarliga brott, säger kammaråklagare Ingrid Viklund.

I dag åtalas den man som misstänkts ha mördat sin syster och hennes son i Mälarhöjden i maj. Han misstänks för mord och grovt barnfridsbrott.

– Det här är en djupt tragisk händelse för de inblandade och åtalet avser flera mycket allvarliga brott. Utöver mord har jag åtalat för grovt barnfridsbrott eftersom jag påstår att ett av morden bevittnats av ett närstående barn, säger kammaråklagare Ingrid Viklund i ett pressmeddelande.

Det var strax före klockan 14.00 den 26 maj som mannen, enligt uppgifter till Aftonbladet, tog en taxi till sin syster. Han ska där ha gått till attack mot kvinnan och hennes son.

Därefter ska han, enligt Aftonbladets uppgifter, ha tagit en taxi från brottsplatsen.

Misstänkte mördaren i Mälarhöjden.

”Borde varit inlåst”

Det är inte första gången mannen får till knivattack mot en släkting.

För tolv år sedan, 2010, högg mannen en annan släkting i halsen, enligt två utredningar om psykiatrisk tvångsvård från förvaltningsrätten i Uppsala. Skadan var så pass allvarlig att hans släkting behövde sys.

Åklagare Elin Blank har varit åklagare i ett av fallen då mannen dömdes till öppen rättspsykiatrisk vård, för bland annat våld mot tjänsteman.

– Det var ju ett försök till våld mot tjänsteman, och det är inte så allvarligt jämfört med det han nu är misstänkt för. Det är klart att med facit i hand skulle man väl kunna säga att det hade varit bäst om han hade varit inlåst för evig tid. Men det är ändå i slutändan en fråga om behandlande läkares bedömning och förvaltningsrätten som ska lyssna på vad behandlande läkare säger, sa hon då.

Mannen nekar själv till brott, men åklagare Ingrid Viklund anser själv att bevisläget är mycket gott. Åtalet bygger på omfattande teknisk bevisning, beslag som gjorts och förhörsuppgifter.

Följ ämnen i artikeln