Blixthalka: Flera olyckor under morgonen

Publicerad 2023-01-26

Genrebild

Blixthalka har orsakat flera olyckor i Västsverige under torsdagen.

Krockar har uppstått och flera personer har fått föras till sjukhus med ambulans.

– I stora delar av regionen är det mycket halt. Bilister uppmanas att ta det försiktigt, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisregion Väst.

Strax innan klocka 10 kraschade en buss ner i ett dike på länsväg 169 vid Vallhamn utanför Tjörn. Nio personer ska ha befunnit sig ombord på bussen. Och enligt polisen orsakades olyckan av halt väglag.

– Det ska ha varit så halt att föraren glidit över i motsatt fil. Föraren ska då ha väjt och kört i diket, men inga personer har skadats, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisregion Väst.

”Bil kraschade halvvägs upp i ett träd”

Redan tidigt under torsdagsmorgonen larmades polisen om flera olyckor. Bland annat körde en lätt lastbil av riksväg 40 utanför Borås.

– Föraren har kört av vägen och avslutningsvis kraschat halvvägs upp för ett träd, säger Andreas Persson, vid räddningstjänsten.

Han beskriver olyckan som allvarlig och berättar att en person fick föras till sjukhus med ambulans.

Även på riksväg 27 i Borås har en mindre skåpbil kört av vägen. En person fick föras till sjukhus i ambulans. Personens skadeläge är oklart.

Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafiken.

Polisen uppmanar förare att ta det försiktigt

På länsväg 604 i Ytterby voltade en personbil under förmiddagen – men föraren ska ha klarat sig utan skador.

– Där har det varit mycket halt på vägen. Naturligtvis uppmanar vi förare att vara försiktiga och anpassa hastighet och avstånd efter väglag, säger Fredrik Svedemyr.

Polisen har även larmats om flera krockar i Nordsverige och centrala Sverige – men finns inga uppgifter orsaken ska vara halt väglag.

Tre personbilar var inblandade i en olycka på E4 i höjd med Örnsköldsvik strax efter klockan 09. Det är oklart om någon är skadad och vad som har orsakat olyckan. Dock har trafiken påverkats med förseningar.

Under dagen har även två personbilar krockat på E4 söder om Husum. En person fick föras med ambulans till sjukhus.

Ytterligare en person har fått föras till sjukhus med ambulans efter att en bil voltat på länsväg 799 utanför Borlänge. Olyckan inträffade strax efter lunch. Polisen misstänker inget brott i samband med olyckan, skriver de på sin hemsida.

LÄS VIDARE