Ukraina: Ryssland planerar ”olycka” vid kärnkraftverket

Nytt försök att försena Ukrainas motoffensiv

Publicerad 2023-05-27

Zaporizjzjas kärnkraftverk är Europas största och har flera gånger hamnat i fokus under kriget.

Nu planerar Ryssland att iscensätta en olycka vid kärnkraftverket, enligt det ukrainska försvarsministeriet.

En olycka som skulle kunna tvinga fram en inspektion och försena Ukrainas offensiv.

Kraftverket som ligger i det ryskockuperade sydöstra Ukraina har beskjutits flera gånger under kriget. De båda sidorna har beskyllt varandra för attackerna, rapporterar Reuters.

Inför den kommande offensiven har Ryssland förstärkt sina försvarspositioner runt kärnkraftverket, nya skyttegravar har grävts och fler minor har placerats ut.

Vill tvinga fram en inspektion

I ett försök att försena en ukrainsk offensiv menar nu det Ukrainas försvarsministeriet att Ryssland tänker iscensätta en olycka på kärnkraftverket.

Det ukrainska försvarsdepartementets säger att Ryssland snart tänker beskjuta kraftverket och sedan larma om en läcka. Vid en sådan händelse måste en internationell utredning genomföras. Då måste alla strider upphöra.

Den ukrainska sidan visade inga bevis för sina påståenden när de uttalade sig på Telegram. Men de menar att Ryssland har stört de planerade inspektionerna som genomförs av den internationella FN-organisationen

International Atomic Energy AgencyÄr en mellanstatlig organisation för samarbete inom kärnkraftsområdet. De kontrollerar även att stater inte missbrukar kärnmaterial för att skapa kärnvapen..

"Ryssarna kommer att använda denna paus för att omgruppera ockupationsstyrkan och stoppa den ukrainska motoffensiven", skriver försvarsministeriet på Telegram.

Varit strömlöst förr

Zaporizjzjas kärnkraftverk har både beskjutits och tappat sin strömförsörjning under kriget.

Senast i mars bröts strömförsörjningen helt efter att flera ryska robotattacker drabbade området. Då hade kraftverket redan varit utan ström sex gånger under kriget.

Rafael Grossi, chef för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), beskrev då situationen som ”ohållbar”. Med hjälp av dieselgeneratorer kunde man kyla ned reaktorerna i väntan på att strömförsörjningen skulle komma tillbaka.

I måndags kom nya rapporter om att kraftverket gick på nödgeneratorer. Den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti skrev att den externa strömmen var frånkopplad. Strålningsnivåerna skulle dock vara normala, enligt myndigheterna.

Zaporizjzja ovanifrån.

Har anklagat Ukraina för provokationer

I februari tidigare i år sa Ryssland att Ukraina skulle iscensätta en liknande händelse, då radioaktivt material skulle ha fraktats in i Ukraina för att sedan skyllas på Moskva. Ryssland hade inte heller några bevis för sina påståenden, rapporterar Reuters.

”Syftet med provokationen är att anklaga Ryssland för att ha genomfört attacker mot farliga radioaktiva anläggningar i Ukraina”, skrev det ryska försvarsministeriet i ett uttalande då.

Ukraina tillbakavisade då anklagelserna och menade att det var ett försök att sprida desinformation.