Hiss trasig i sex veckor – "som ett fängelse"

Av:  TT

Ett åskväder i augusti slog ut hissen i ett fyravåningshus i småländska Hestra. Hissen har fortfarande inte kunnat lagas. Arkivbild.
Ett åskväder i augusti slog ut hissen i ett fyravåningshus i småländska Hestra. Hissen har fortfarande inte kunnat lagas. Arkivbild.

Hissen slogs ut av blixten i mitten av augusti. Sedan dess har den stått stilla. Flera personer i fyravåningshuset är rullstolsburna och kommer inte ut.

– Det känns som ett fängelse, säger Aslaug Jungerby till Värnamo Nyheter.

Hestra, i Gislaveds kommun, upplevde ett kraftigt åskväder 19 augusti. Blixten slog ner i huset där Aslaug Jungerby bor. Hiss, porttelefon och belysning slutade fungera.

– Det är ju sånt som händer. Men jag hade inte räknat med att vi skulle behöva vara utan hiss i sex veckor, säger Jungerby.

Hon är delvis rullstolsburen, och kan inte ta sig ut om hissen står stilla. Det har bland annat inneburit att Astrid Jungerby inte kunnat hälsa på sin make, som bor på ett äldreboende. De har varit gifta sedan 1968.

Fastighetsägaren Gislavedshus beskriver hisstoppet som ”en exceptionell händelse”

– Det är så olyckligt som det kan bli, säger Mattias Johansson, driftschef på bolaget, till Värnamo Nyheter.

Först insåg man inte hur svårt skadad hissen var. Det har framgått efter hand.

– Vi har aldrig tidigare varit med om att ett blixtnedslag ställt till så omfattande skador, säger Anders Frid, regionchef på Nordisk Hiss, till VN.

Hyresgästerna kommer att få avdrag på hyran, enligt Gislavedshus.

Publisert: