Andersson: Rubbar inte stöd för Ukraina

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-09-21

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) säger att Sveriges stöd till Ukraina inte rubbas. Arkivbild.

Det svenska stödet för Ukraina är orubbat, enligt den avgående statsministern Magdalena Andersson (S).

Svaret på nya ryska besked om så kallade folkomröstningar kan bli ytterligare sanktioner.

Hon kommenterar de ryska beskeden om att hålla så kallade folkomröstningar i ryskkontrollerade områden och om en delmobilisering.

– Om det är ett försök att påverka vår politik så kommer det inte att lyckas. Sveriges och EU:s stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet kommer att förbli mycket starkt och orubbligt, säger Magdalena Andersson till TT.

Hon tillägger att Sverige och EU å det kraftfullaste fördömer Rysslands planer för så kallade folkomröstningar.

– Eventuella sådana folkomröstningar saknar all form av legitimitet och vore ytterligare ett brott mot folkrätten.

Ställas till svars

Det kan, enligt statsministern, bli tal om nya sanktioner mot ryska intressen.

– Vi kommer tillsammans med EU och andra partners diskutera lämpliga åtgärder som svar på det oacceptabla agerandet. Det kan också inkludera ytterligare sanktioner. De som är ansvariga kommer att ställas till svars, säger hon.

Riksdagens försvarsutskott har kallats till ett extra sammanträde på måndag förmiddag. Utskottet har bett Must, den militära underrättelsetjänsten, att komma dit för att informera. Det uppger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson för TT.

”Ett flagrant brott”

Även Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar den ryska mobiliseringen och de utlysta så kallade folkomröstningarna i de ockuperade områdena.

”Det är naturligtvis ett försök att legitimera den illegala ockupationen, och ännu ett flagrant brott mot folkrätten”, skriver Kristersson på Facebook.

Han betonar vikten av att Sverige är en pålitlig partner i en alltmer osäker värld.

”Den ryska upptrappningen understryker vikten av ett enat EU och betydelsen av ett nära samarbete mellan EU och USA – och alla världens demokratier. Sveriges roll ska vara en aktiv och pådrivande partner”, skriver Kristersson och framhåller det kommande svenska Nato-medlemskapet.

”För svensk del är naturligtvis det kommande svenska Nato-medlemskapet helt fundamentalt. Den breda nationella enigheten om Nato är nu en stor styrka och arbetet med att lotsa in oss i Nato kommer fortsätta sömlöst under en ny regering”, skriver han.

Följ ämnen i artikeln