HVB-hem anmäler sig själv efter två dödsfall

Av:  TT

Två män avled kort efter varandra på samma HVB-hem. Nu gör Humana, som driver behandlingshemmet, en lex Sarah-anmälan. Arkivbild.
Två män avled kort efter varandra på samma HVB-hem. Nu gör Humana, som driver behandlingshemmet, en lex Sarah-anmälan. Arkivbild.

Inom loppet av några timmar påträffades två män avlidna på samma HVB-hem i Uppland. Nu upprättas en lex Sarah-anmälan.

– Vi ska utreda noggrant vad som egentligen hände och om vi har agerat fel, säger Patrik Silverudd, pressansvarig på Humana som driver behandlingshemmet, till Arbetarbladet.

Det var under natten till torsdag i förra veckan som två män, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern, med bara timmars mellanrum, hittades döda på ett HVB-hem för personer med missbruksproblematik.

– Det är ovanligt. Polisen ser mycket allvarligt på det här eftersom det handlar om unga människor och att dödsfallen skett inom väggarna för vård, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson, i region Mitt, till tidningen.

Förutom att polisen utreder dödsorsakerna gör nu Humana, som driver behandlingshemmet, en lex Sarah-utredning.

– Vi ska prata med alla inblandade och sedan skicka in till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). De får sedan ta ställning till om vi behöver göra några förbättringar, säger Patrik Silverudd, till Arbetarbladet.

I nuläget finns ingen misstanke om brott, men det kan ändras. En av de avlidna hade narkotika på sig, uppger polisen för tidningen.

Publisert: