Nooshi Dadgostar om missad skatt på överintäkter: ”En skandal”

Publicerad 2023-02-22

Svenska konsumenter kan ha gått miste om miljardbelopp när regeringen inte infört skatt på elproducenternas överintäkter snabbt nog.

Vänsterpartiet kräver nu i ett utskottsinitiativ att beskattningen tas upp från 1 december.

– Vi har bevittnat en skandal, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

I riksdagen debatterades på onsdagen den extra ändringsbudget där skatt på elproducenters överintäkter ska införas. Enligt en granskning i DN kan konsumenter ha gått miste om flera miljarder, då regeringen inte tillämpat EU-förordningen snabbt nog.

– Vi har bevittnat en skandal. Alla andra kunder i Europa har fått tillbaka på sina elräkningsavgifter över vintern, utom i Sverige där regeringen valt att ”prioritera andra saker”, som Ebba Busch sa tidigare i veckan, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet har lämnat in ett utskottsinitiativ till finansutskottet där man vill att överintäkterna ska beskattas från 1 december, som EU-förordningen tillät, och inte från 1 mars som regeringen föreslagit. Hon menar att det inte ska tolkas som en retroaktiv skatt på elproducenterna.

– Det är inte retroaktivt, utan var direkt rättsligt verkande med EU-förordningen från 1 december. Det visste alla elbolag, alla företag och elhandlare, att från och med nu kommer vi betala tillbaka en högre skatt på övervinster. Självklart ska det gälla, det vore en helt ny princip om EU-förordningar inte skulle gälla i Sverige, säger Nooshi Dadgostar.

Enligt V-ledaren finns inget som hindrar att man i efterhand tar ut beskattningen som EU-förordningen ger utrymme för.

– Människor har betalat 17–18 tusen kronor i elräkningar och alla inser att det är vansinnigt. Därför har EU klivit in och in och sagt att det här ska betalas tillbaka till hushållen. Den här regeringen är ensam i att prioritera andra saker. Jag undrar vilka kontakter Ebba Busch haft med elbolag om varför de ska behålla pengarna? Det går helt emot vad man tidigare röstat för i EU-parlamentet och allt vi pratat om här i Sverige. Det är en skandal.

Följ ämnen i artikeln