Så blir vädret på Valborg

Publicerad 2023-04-27

Valborgsvädret kan man lita på.

Prognosen visar nämligen att det blir en halvtrist och stundvis ruggig väderhistoria med liten chans till solglimtar – i år igen.

– Valborg kommer med ett klassiskt aprilväder och växlande väderlek, säger Max Schildt, meteorolog vid SMHI.

Det fina vårvädret från förra veckan är bortblåst och inledningen av valborgsveckan har bjudit på betydligt lägre temperaturer och skurar.

Inte heller till valborgsmässoafton väntas det bli någon större ljusning.

– Valborg kommer med med ett klassiskt aprilväder och växlande väderlek. Temperaturen ser ut att hålla sig omkring nollgradigt men kan på håll stiga till omkring fem till 10 grader, säger Max Schildt, meteorolog vid SMHI.

Snöfall på upp till 10 centimeter

I södra Norrland, Svealand och Götaland kan ett paraply vara att föredra redan på lördagen då det finns risk för regnskurar och snöblandat regn.

Medan en tjock jacka kan passa bra i norra Norrland där man försöker att skaka av sig ett område med snöfall på omkring 5 till 10 centimeter som passerar natten mot lördag.

– Mest nederbörd väntas falla i form av snöblandat regn i Västmanland och Dalarna. Här kan det vara bra att ta det försiktigt i trafiken, särskilt om man har hunnit byta till sommardäck på bilen, säger Hanna Winge, meteorolog vid Klart.

Majbrasa

Chans för sol i studentstäderna

När brasorna tänds under eftermiddagen på söndagen väntas nederbördsområdet som dragit in över Svealand och sydligaste Norrland att ha avtagit – men trots detta vankas ingen soligkvällshistoria.

– Vi väntar oss klart väder, vilket gör att temperaturen kan sjunka snabbt ganska tidigt under kvällen gått och då kan det bli ganska kallt. Ner mot minusgrader i alla fall, säger Max Schildt.

I Götaland bjuder däremot prognosen på goda chanser till sol och en temperatur som väntas hålla i sig även under kvällen. Så även i studentstäderna Uppsala och Lund som traditionsenligt väntas sjuda av valborgsfirande.

– Här väntas växlande molnighet, men med större chans för fint väder och sol, säger Max Schildt.

I vilka delar av landet bör man överväga att dra på sig ett par extra par långkalsonger ifall man inte vill frysa framför valborgsbrasan?

– Det beror på hur nära man planerar på att stå vid brasan, skrattar Max Schildt.

Han fortsätter:

– Skämt åsido, temperaturen håller sig högst i södra Sverige så där kanske man kan slippa det där extra klädesplagget.

”Inga toppentemperaturer” efter första maj

Vidare under första maj väntas en repris av valborgs ostadiga väder.

– Det kan börja med solsken i östra delarna av landet under morgonen. Men sedan ökar molnigheten och det kommer efterhand dra in en del snöbyar i fjällen, säger Max Schildt.

Mot kvällen väntas regn och snö i västra delarna av Götaland och Svealand.

– Senare under veckan väntas tyvärr inga toppentemperaturer. Väder kommer hålla i sig i detta växlande mellan regn, snöbyar och ibland lite sol, säger Max Schildt.

Följ ämnen i artikeln