Summan fastslagen – så mycket sänks biståndet med

Prestigeförlust för Sverigedemokraterna – ville halvera

Uppdaterad 2022-10-20 | Publicerad 2022-10-18

Den nya regeringen är klar och nu läggs allt fokus på budgeten.

En symbolfråga i förhandlingarna har varit biståndet – där partierna kommit överens om en årlig biståndsram på 56 miljarder under de närmsta tre åren, erfar Aftonbladet.

– Det är en viktig seger för oss, då ett av de större partierna ville halvera biståndet, säger en KD-källa.

När M, KD, L och SD inledde sina regeringsförhandlingar hade Sverigedemokraterna många gånger under valrörelsen gjort klart att man såg framför sig att finansiera mycket av satsningarna på ett kraftigt minskat bistånd.

Enligt flera uppgiftslämnare har man nu kommit överens om en fast summa på biståndsramen, snarare än det enprocentsmålet av bruttonationalinkomsten, BNI, som tidigare gällt.

Minskar med 1,4 miljarder

Under 2023, 2024 och 2025 kommer biståndsramen ligga på 56 miljarder. För nästa år innebär det en minskning med ungefär 1,4 miljarder.

– Vi går ju från att ha ett utbetalningsmål till ett mer fokuserat bistånd och gör en prövning av alla utgifter. Vi har ett väldigt svårt ekonomiskt läge och står inför tuffa tider. Vi har inte bara tittat på summan, utan också hur vi ska använda biståndet och en längre, fast ram ger en förutsägbarhet, säger Johan Forssell, nytillträdd bistånds- och utrikeshandelsminister.

I den nya biståndsramen ska punktinsatser, som finansiellt stöd till Ukraina, också ingå.

 

24 nya ministrar – Här är ALLA löner

 

Om man räknar som procentuellt av BNI kommer biståndsramen att minska, såtillvida att BNI ökar de kommande åren, men Johan Forssell menar att Sverige fortsatt kommer vara ett föregångsland.

– Sverige tar ett jättestort ansvar i dag och vi kommer att fortsätta göra det, men det handlar ju inte bara om hur mycket pengar man lägger på någonting, utan också vad man använder pengarna till. Vi ökar effektiviteten och kontrollen och gjuter ihop det med handelspolitiken, så vi hjälper människor att stå på egna ben och skapa ett eget välstånd och inte vara beroende av bistånd år efter år.

Johan Forssell.

Ville kapa med hälften

Enligt Aftonbladets uppgifter var Sverigedemokraternas ingång i förhandlingarna att fortsätta hålla biståndsramen som en procent av BNI, men med en chockminskning.

SD:s inledande krav var att sätta gränsen på 0,5 procent av BNI, medan Moderaterna ville ha 0,7 procent, uppger en KD-källa med insyn i förhandlingarna.

– Kristdemokraterna har gjort en väldig seger då vi mot alla odds lyckats hålla biståndet på en fortsatt hög nivå, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Jämfört med prognoserna under kommande året kommer biståndet landa på 0,88 procent av BNI och inte understiga 0,84 procent under en treårsperiod.

Dessutom införs ett avskrivningstak på åtta procent.

 

Så blir din ekonomi med nya regeringen

 

I våras riktades stor kritik mot den socialdemokratiska regeringen när man avräknade tio miljarder från biståndsramen för att finansiera bland annat ett ökat flyktingmottagande från Ukraina.

– Det finns med i avtalet och är också en väldig seger, då vi slipper ryckigheten och får en större förutsägbarhet, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Ebba Busch, Ulf Kristersson och Johan Pehrson.