Knivdödade partner, hävdar nödvärn och frias

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2021-07-23

Varbergs tingsrätt friar en kvinjna som knivhögg sin partner. Arkivbild

Kvinnan knivhögg sin partner i bröstet. Hon åtalades för mord, men frias av Varbergs tingsrätt som anser att hon handlat i nödvärn.

Den 45-åriga kvinnan och den 65-årige mannen i Åsa i Halland hade en stormig och turbulent relation. Ett gräl under en januarikväll 2021 slutade med att kvinnan högg mannen i sidan av bröstkorgen två gånger med en kniv.

– Det var inte meningen att det blev som det blev. Jag blev förvånad själv, säger hon i förhören enligt Hallands Nyheter.

När den första polispatrullen kom till bostaden hittade de mannen död i köket. Och i ett intilliggande rum satt kvinnan, till synes passiv, och surfade på nätet.

Det tog många förhör innan kvinnan berättade sin version av vad som hänt under kvällen. Enligt P4 Halland lider kvinnan inte av någon allvarlig psykisk störning men hon har ett begåvningshandikapp.

Åklagaren yrkade på att hon skulle dömas för mord och få 16 år i fängelse. Kvinnans försvarare hävdade att mannen hade uppträtt aggressivt mot henne och att hon bara försvarat sig, varför gärningen ska ses som nödvärn.

Varbergs tingsrätt går på försvarets linje och kvinnan frias från mordåtalet.