Misstänkt motorhaveri var harpalt

Uppdaterad 2022-03-17 | Publicerad 2022-03-16

Anders Erderyd hade sina misstankar: han hade iakttagit den skuttande förövarens skugga intill sin bil flera gånger.

Vid bilbesiktningsdags redogjorde han därför för sina vittnesmål av den gnagande marodören.

När de lyfte på huven togs den på bar gärning – harpalten hade gjort sig hemmastad i motorn.

Anders Erderyd

Stockholmsbon Anders Erderyd skulle besiktiga bilen. Han ville därför försäkra sig om att kylarvätskan var ordentligt påfylld. Men han stötte snart på patrull.

– Jag vet knappt var spaken för att öppna motorhuven är, så jag fick hjälp av en granne. När vi väl fick upp huven så hoppade något rakt upp från motorn, jag fattade knappt var det var, säger Anders Erderyd.

Den spakkunniga grannen visade sig dock även ha koll på djur och natur.

– Men grannen skrek: Det är en hare!

Haren under huven gav multipel huvudbry

Efter en okulärbesiktning kunde Anders konstatera att harpalten hade gnagt på bilens isolering. Så när det väl var dags för den riktiga besiktningen, tre dagar efter att gnagaren skumpat iväg, så nämnde han harbesöket.

– Jag bad kvinnan på bilprovningen att titta till elledningarna så att haren inte gnagt av något viktigt. Hon verkade inte så oroad, men efter att hon lyft på huven så tog hon direkt flera steg bak och ropade: kom, kom den är ju kvar!, säger han.

Vid bilbesiktningsdags upptäcktes att en harpalt hade åkt snålskjuts.

Harpalten hade då åkt snålskjuts från Östberga till Kungens kurva – genom en automatisk biltvätt – innan den fluffiga fripassageraren upptäcktes.

Hur många mekaniker krävs för att rädda en hare?

Besiktningen förvandlades då till en räddningsinsats. Bilen togs till verkstad och lyftes upp så att mekaniker skulle kunna få ut det lilla livet.

– Då kördes bilen in och lyftes upp och så sa de: ja, där är det en hare. Den hade kommit in under skyddsplasten och satt där under och stirrade, säger Anders Erderyd.

Snart pågick ingen annan aktivitet i verkstaden. Haren skulle räddas. Till slut står minst åtta man och grubblar på olika lösningar.

– Precis när de tog bort skyddsplatsen smet haren upp mot växellådan och då insåg de att vi måste lösa det här. Så det kom fler och fler personer och till slut så var hela verkstaden där, säger han.

Bilmekanikerna slog sina kloka huvuden ihop. I kombinationen av verktyg som låg bakom räddningen tycks tryckluft varit det viktigaste.

– Till slut så blev det spontanapplåder när den väl sprang iväg, säger han.

Anders Erderyd kommer hålla extra koll under huven framöver och säger sig vara glad att det slutade väl.

– Jag kommer nog öppna några extra gånger nu faktiskt, men det gick ju bra. Nu när det är så mycket elände i världen så kan det vara skönt med lite glada nyheter. Vi räddade ju livet på den här harpalten.

Följ ämnen i artikeln