Tog gisslan på anstalt – får sju års fängelse

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-12-06

Två morddömda fångar får sju års påslag på sina fängelsestraff efter sommarens gisslandrama på anstalten Hällby.

Beväpnade med egentillverkade stickföremål höll de två kriminalvårdare gisslan under flera timmar. Dödläget kunde brytas först efter en leverans på 20 kebabpizzor från den lokala pizzerian.

Eskilstuna tingsrätt dömer männen, 31 och 24 år gamla, för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman samt grov utpressning. 31-åringen döms även för hot mot tjänsteman vid ett annat tillfälle. De ska betala skadestånd på 50 000 kronor till de två kriminalvårdarna som hölls gisslan.

Straffen på sju års fängelse ska de avtjäna utöver de långa straff de redan är fängslade för.

31-åringen dömdes 2016 till 18 års fängelse för att tillsammans med en annan person ha skjutit ihjäl en man i Biskopsgården Göteborg i oktober 2015. Även den andre mannen var dömd till 18 års fängelse för mord, sedan han huggit ihjäl en man med ett stort antal knivhugg i en lägenhet i Skelleftehamn i mars 2019.

Beväpnade med stickvapen

Det var strax efter lunch den 21 juli i år som de båda männen barrikaderade sig i ett vaktrum på högsäkerhetsanstalten Hällby utanför Eskilstuna. Fångarna var beväpnade med egentillverkade skär- och stickvapen och med sig in i vaktrummet hade de två kriminalvårdare, en man och och kvinna, som gisslan.

Polis, insatsstyrka och vårdpersonal ryckte ut till anstalten i en stor insats, där förhandlare från både Kriminalvården och polisen försökte förmå fångarna att släppa gisslan. Männen krävde kläder, pengar och pizzor, samt tillgång till en helikopter att fly med.

Förhandlingen pågick i omkring nio timmar. Vid 19-tiden på kvällen släpptes mannen i utbyte mot 20 kebabpizzor som levererades från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelades att även kvinnan hade släppts.

Erkände delar

Männen har erkänt stora delar av händelseförloppet och de döms i stort i enlighet med åtalet. Enligt domen är klarlagt att den manlige kriminalvårdaren bands till händer och fötter, att kvinnan fick ett stickvapen riktat mot ansikte och hals på nära håll, samt att fångarna uttalat att gisslan skulle skadas om polis eller larmstyrka bröt sig in.

”Därtill står det klart att de tilltalade uttalat hot i form av att kroppsdelar skulle skäras av och skickas ut om pizzaleveransen dröjde”, skriver tingsrätten i domen.

De begärda pizzorna skulle levererades till andra fångar på anstalten.

I förhör i tingsrätten hävdade de båda männen att det var dåliga förhållanden på anstalten som gjorde att de försökte fly.

– Jag kände bara att jag måste härifrån, annars blir jag knäpp, sade 31-åringen enligt Eskilstuna-Kuriren.

Åklagare Frida Hamberg hade yrkat på åtta års fängelse men är nöjd med domen.

– Jag anser att tingsrätten har gjort en bra och korrekt bedömning. Sedan kommer jag gå igenom domen ytterligare och överväga om det finns skäl till ett eventuellt överklagande av påföljden, säger hon till TT.

För långt straff

Enligt 31-åringens försvarare Isak Åberg var den fällande domen väntad, men han anser att vissa av brotten borde rubricerats som mindre grova, samt att straffet skulle varit lägre.

– Min uppfattning är att det här brottet ligger på mellan tre och fyra år.

Hans klient har omkring sex år kvar av sitt tidigare straff att avtjäna. Därtill läggs nu ytterligare sju år, om domen står sig.

– Det är inte omöjligt att vi kommer överklaga, säger Åberg.