Hans första ord efter förgiftningssymtomen: ”Ska vi dö nu?”

Uppdaterad 2022-03-31 | Publicerad 2022-03-30

Oligarken Roman Abramovitj blev sannolikt förgiftad när han medlade i ett fredssamtal i mars månad.

Han ska ha tappat synen och fått andra obehagliga symtom, rapporterar New York Times.

– Ska vi dö nu? var det första Abramovitj sa enligt tidningen.

Följ ämnen
Ukraina

Oligarken Roman Abramovitj, som blivit känd för en större allmänhet som ägare till det brittiska fotbollslaget Chelsea, har agerat fredsförhandlare mellan Ryssland och Ukraina.

Han aviserade nyligen att han ska sälja sitt fotbollslag och Premier League har också diskvalificerat honom som ägare.

Roman Abramovitj under tisdagens förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland i Turkiet.

”Ska vi dö nu?”

Efter ett möte i Istanbul i början av mars månad blev Abramovitj och två andra mötesdeltagare, varav en var den ukrainska förhandlaren Rustem Umerov, sannolikt förgiftade.

Abramovitj ska under natten efter mötet ha fått röda, rinnande ögon och fjällande hy.

Enligt uppgifter till The Guardian ska oligarken inledningsvis ha förlorat synen helt och kördes då till ett sjukhus. Efter sjukhusvård i Turkiet i några timmar återkom synen, men de andra symtomen höll i sig, skriver tidningen som hänvisar till en källa nära oligarken.

När Abramovitj först kvicknade till på sjukhuset ska hans första ord ha varit ”Ska vi dö nu?”

Det rapporterar New York Times som talat med en person som ska ha varit närvarande på kliniken i Istanbul.

Inte livshotande

Experter som fått all fakta och undersökt händelsen ska ha sagt att det är svårt att avgöra om symtomen orsakats av ett kemiskt eller biologiskt medel.

Enligt Daily Mail spekuleras det i om det mycket giftiga medlet klorpikrin, som användes under första världskriget, har orsakat symtomen. En annan teori är att det kan ha varit en svagare dos av nervgiftet novitjok, ett medel som har använts mot bland andra den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Man utesluter inte heller någon form av elektromagnetisk strålningsattack, enligt tidningen Wall Street Journal.

Abramovitj och de ukrainska förhandlarna har sedan mötet blivit bättre och deras liv ska inte vara i fara. I efterhand har det spekulerats i att ryska nationalister, som vill att kriget i Ukraina ska fortsätta, ska ha legat bakom förgiftningen.

Roman Abramovitj i samband med tisdagens fredssamtal.

Enorma rikedomar

Förra året uppskattade man Abramovitj rikedomar till 14,5 miljarder dollar vilket gjorde honom till den elfte rikaste ryssen i världen enligt tidningen Forbes. Stora delar av hans tillgångar tros nu ha gått upp i rök på grund av de hårda sanktionerna.

Ryssland har, efter att medier i väst rapporterat om den misstänkts förgiftningen, kommenterat händelsen. Dmitry Peskov, pressekreterare i Kreml, säger att händelsen är påhittad och att den är en del i västs informationskrig mot Ryssland.