Bilderna från Butja chockar världen: ”Folkmord”

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2022-04-03

När de ryska styrkorna retirerar från Kiev vågar lokalbefolkningen återvända till de förstörda förorterna.

På gatan utanför sitt hus i Butja hittar 66-årige Vasily sin barndomsvän död.

– Förlåt, säger han gråtande.


Varning för starka bilder

Stanken av krut och död möter människorna som nu återvänder till Butja. Förstaden till Kiev har varit ockuperad av Ryssland sedan en månad tillbaka och hårda strider har pågått där dagligen.

På gatan där Vasily, 66, bor ligger nu ett dussintal människor döda. Han har tillsammans med sin familj gömt sig i källaren i två veckor. Utan mat, elektricitet eller värme.

Nu vågar Vasily återvända till den sargade vägen. I gräset till vänster ligger en död man vid sin cykel. Till höger ligger barndomsvännen, gudfar till Vasilys son.

De flydde tillsammans när de ryska stridsvagnarna attackerade.

– De jävlarna! Förlåt. Stridsvagnen bakom sköt mot mig. Hundar!, säger Vasily gråtande när Reuters träffar honom.

Döda så långt ögat kan se

Vissa kroppar har legat på gatorna i flera dagar, kanske veckor. De flesta har på sig civila kläder som vinterjackor, jeans och sneakers. Flera har fallit från sina cyklar, eller hittas döda i bilar. Några håller fortfarande i kassar med matvaror i händerna, skriver AFP som besökt staden.

Längs en gata ligger döda människor så långt ögat kan se, skriver nyhetsbyrån.

Frontlinjen för striderna om Kiev har dragits i Butja. Under de senaste veckorna har det regelbundet kommit rapporter om hårda strider och bombningar i området.

Men det är först nu när de ryska styrkorna lämnat staden, och hjälporganisationer och journalister kan resa dit som omfattningen av förödelsen och civilbefolkningens lidande framgått.

Butjas borgmästare uppskattar att 280 människor hittills begravts i massgravar, i staden.

Första brödet på 38 dagar

Majoriteten av invånarna i Butja lyckades fly när de ryska styrkorna närmade sig, men vissa blev kvar. De tvingades barrikadera sina hem eller gömma sig i källare och skyddsrum likt Vasily.

När soldaterna nu har lämnat staden kan förnödenheter från hjälporganisationer levereras till Butja där maten sedan länge tagit slut.

– Det här är det första brödet vi ätit på 38 dagar, säger kvinnan Maria som var en av de som blev kvar till BBC.

Vissa av de döda som hittats på gatorna har haft bakbundna händer.

Avrättade civila – ”folkmord”

Bland de döda personer som nu påträffas har vissa sina händer bundna bakom ryggen, visar bilder som nyhetsbyråer publicerat.

Det ukrainska försvaret säger att ryska soldater avrättat civila i Butja och hänvisar till en bild från AFP som visar hur tre män i civila kläder ligger döda, varav en har sina händer bundna.

– Det som har skett i Butja och andra förstäder kan bara beskrivas som ett folkmord, säger Kievs borgmästare Vitalij Klitsjko till tyska Bild.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch finns det flera bevis på att krigsbrott har begåtts i Butja. De säger till  Wall Street Journal att de bland annat intervjuat en kvinna som bevittnat hur ryska styrkor radat upp fem män och därefter skjutit dem i huvudet.

– Vi har dokumenterat ett klart fall av avrättning som utförts av ryska trupper i Butja den 4 mars, säger en talesperson för Human Rights Watch till tidningen.

Händelserna Butja beskrivs av det europeiska rådets ordförande, Charles Michel, som chockerande och en massaker. Michel utlovar fler sanktioner från EU och säger att EU ska hjälpa Ukraina att samla in bevis till internationella domstolar.

”Då kommer allting bli underbart”

I trädgården bakom ett hus i Butja har en grav grävts. Boende i området visar hur ett kors i grönmålat trä har satts över platsen. De säger till AFP att fyra personer ligger begravda där, varav ett barn.

Strax intill står en grupp äldre kvinnor och rör i grytor vid ett soppkök. Det var främst de äldre som blev kvar när staden evakuerades. De har bott kvar i sina lägenheter från 60-talets sovjet och har hoppats på det bästa. Om de försökt gå ut har de blivit beskjutna och flera av kvinnorna berättar att deras hem plundrats av ryska soldater under ockupationen.

De äldre kvinnorna vid soppköket säger att de nu hoppas att soldaterna aldrig kommer tillbaka.

– Om det skulle bli fred så kommer allting bli underbart, säger 82-åriga Nadia Protopopova till AFP.