Kinesisk bluff med "forskare" stoppad

TT-AP-Reuters

Publicerad 2021-12-02

Facebook har stoppat ett Kinakopplat nätverk som sått tvivel kring utredningen av coronavirusets ursprung. Arkivbild.

Ett stort nätverk av konton som härstammar från Kina har stoppats av Facebook – med anledning av en stor bluff som involverar en schweizisk forskare som inte existerar.

I juli skapades ett Facebook-konto i namnet ”Wilson Edwards”, som titulerades som en schweizisk biolog. Denne skrev, utan att lägga fram några bevis, att amerikanska tjänstemän utövade ”enorma påtryckningar och också hot” för att få forskare att utreda coronavirusets ursprung.

Inom några timmar hade inlägget uppmärksammats och förts vidare av hundratals andra konton. Inom en vecka hade ”forskarens” påståenden plockats upp och blivit rubriker i Kinas statsstyrda medier.

”Om du existerar så skulle vi gärna träffa dig!”, twittrade Schweiz ambassad i Peking, sedan ”Edwards” inte gått att finna i folkbokföringen.

USA hade vid denna tidpunkt återkommande begärt mer transparens från Kinas sida när det gäller virusets ursprung.

Många av kontona i det nätverk som hjälpte till att exponera inlägget hade skapats samma dag. Många framställdes som tillhörande västerlänningar, med falska profilbilder. Facebook har spårat en del av dem till ett techbolag i Chengdu, Kina, och många andra till utlandsanställda vid statliga kinesiska bolag i fler än 20 länder.

Totalt omkring 600 konton på Facebook och Instagram som kopplats till denna insats har tagits bort, enligt moderbolaget Meta.