Coronapandemin

Tegnell om nya varianten: Blir nog svår att stoppa

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

EU-kommissionen vill dra i nödbromsen och stoppa flyg från södra Afrika efter att en ny oroande virusvariant upptäckts.

Nu uttalar sig Anders Tegnell, statsepidemiolog, om den nya varianten.

– Men om det visar sig vara en välanpassad variant visar historien att den nog blir svår att stoppa, säger han till Aftonbladet.

Forskare i Sydafrika har upptäckt en ny virusvariant vid namn B.1.1.529 som väcker oro. Varianten har flera mutationer på spikeproteinet och farhågan är att den kan lura immunförsvaret.

Både Storbritannien och Israel har infört inreseförbud från flera afrikanska länder. Storbritannien stoppar flyg från Sydafrika från lunchtid i dag.

Storbritanniens hälsominister har sagt att han är djupt oroad av den nya varianten. Anders Tegnell vill inte säga något om hur oroade vi bör vara i nuläget.

– Vi har ingen svensk data som vi kan göra analyser på. Vi litar på att WHO gör detta och vi avvaktar deras bedömning på listan av varianter som de bevakar, säger han.

Anders Tegnell, statsepidemiolog. Arkivbild.

”Kan finnas skäl till flygstopp”

Folkhälsomyndigheten gör så kallade sekvenseringar av alla positiva prover som kommer från utlandsresenärer. Inga fall har konstaterats här hittills.

WHO väntas komma med ett besked om hur man ser på varianten under fredagen. Men redan under morgonen twittrade Ursula van der Leyen, EU-kommissionens ordförande att kommissionen vill införa ett flygstopp från södra Afrika.

– Har man direktflyg från de här länderna kan det möjligtvis finnas skäl att införa det. Så som vi i Sverige gjorde mot Iran när vi var osäkra på vad som hände där, säger Anders Tegnell.

”Kan inte stoppas på sikt”

Han menar att det framför allt kan köpa oss tid så att vi förstår vad för variant vi har att göra med och hur den beter sig. Men han tror att det blir svårt att stoppa den helt.

Han pekar på att den redan spridits till flera afrikanska länder och även till Israel.

– Om det visar sig vara en välanpassad variant så visar historien att ingen kommer att kunna stoppa det på sikt. När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den.

Att viruset muterar och varningar om nya varianter kommer med jämna mellanrum är något vi nog får vänja oss vid, enligt Tegnell.

– Ja det är många virus som håller på på det här sättet och det är rätt välkänt så det kommer säkert vara såhär en tid framöver. Det är förutsägbart och det är bra att man har kontroll och hittar de olika varianterna så gott det går, säger Anders Tegnell.

Ifall det finns någon risk för att befintliga vaccin biter sämre på den nya varianten eller om den är mer smittsam är för tidigt att säga, enligt Tegnell.

– Det som möjligen gör att den sticker ut lite mer är att den verkar öka ganska snabbt i Sydafrika, men där finns det väldigt många andra faktorer som kan påverka, säger han till TT.

100 fall av den nya varianten har påträffats i Sydafrika, och fall har även hittats i Botswana och Hongkong. Även i Israel har man hittat fall från inresande från Namibia.

Från svenskt håll har EU-kommissionens förslag till flygstopp inte kommenterats ännu.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Tegnell

WHO

Afrika

EU-kommissionen