Natoansökningarna lämnas in

Turkiet vill stoppa inträdet

Publicerad 2022-05-18

Sverige och Finland har nu lämnat in sina ansökningar till Nato.

– Det här är ett historiskt ögonblick, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Men ansökningsprocessen kan försenas – på grund att Turkiets tvekan.

Följ ämnen
Nato

Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff och finländske kollegan Klaus Korhonen har nu gemensamt lämnat in sina Natoansökningar till försvarsalliansens högkvarter i Bryssel.

Ansökningarna togs emot av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Jag vill varmt välkomna Sverige och Finland till Nato. Ni är våra närmsta samarbetspartners. Ansökningarna ni lämnat i dag är ett historiskt steg i riktning mot Nato, säger Stoltenberg.

Han säger också att Sverige och Finland bidrar till att öka Natos gemensamma säkerhet.

– Det här är ett historiskt ögonblick, fortsätter han.

Bred majoritet för medlemskap

Det var i måndags som Sverige fattade det formella beslutet att ansöka till Nato.

– Det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige ska gå med i Nato, sa statsminister Magdalena Andersson på en pressträff.

– Det bästa för Sveriges säkerhet är att vi går med i Nato, fortsatte hon.

Finlands riksdag röstade om beslutet på tisdagen. Resultatet landande i den förkrossande majoriteten 188 mot 8.

– Vi har stödet från en allians. Vad som kommer att förändras nu? Gränsen blir tydligare. Natos artikel 5 kommer att ligga mellan Finland och Ryssland, sa Samlingspartiets Petteri Orpo på tisdagen.

Erdogan vill stoppa inträde

Något som dock kan sätta stopp för Sveriges och Finlands inträde i alliansen är Turkiet.

Och Turkiets nej får redan konsekvenser, skriver TT.

Enligt en Natokälla väntas inget beslut i dag från Natoländernas ambassadörer om att inleda ansökningsprocessen. I stället kan det dröja till början av nästa vecka.

Landets president Recep Tayyip Erdogan meddelade tidigare i helgen att han inte kommer godkänna ländernas medlemskap. Något som han upprepade på måndagen, då han även kallade Sverige för ett ”kläckeri” för terroristorganisationer.

– Inget av dessa länder har en tydlig, öppen inställning till terroristorganisationer. Hur ska vi kunna lita på dem, sa Erdogan enligt Reuters.

Det turkiska statliga TV-bolaget TRT Haber sade på måndagen att Sverige och Finland inte har beviljat godkännande för repatriering av 33 personer som Turkiet begärt.

USA träffar Turkiet

Enligt AP försöker amerikanska tjänstemän nu undersöka hur allvarligt Erdogans uttalande är och vad som krävs för att få honom att backa.

Under onsdagen ska USA:s utrikesminister Antony Blinken träffa sin turkiska motsvarighet i New York i ett försök att klargöra landets position i frågan.

Följ ämnen i artikeln