Efter hårda kritiken – stödet ökar för KD

Busch portades från gala efter poliskritiken – men lyfter i Aftonbladet/Demoskop

Att Ebba Busch portades på Elle-galan och fick skarp kritik för sin önskan om fler skjutande poliser har gett Kristdemokraterna 65 000 nya väljare.

Liberalernas partiledarbyte blev ingen mirakelkur enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Nyhetsflödet har varit fyllt av dramatik under den senaste månaden. Men trots det är väljarrörelserna relativt små.

Den största gäller uppgången för Kristdemokraterna. Stödet för Ebba Buschs parti har på en månad ökat med en procentenhet eller om kring 65 000 personer.

Stödet för KD ligger nu på i stort sett samma nivå som i valet 2018. Då röstade 6,3 procent av väljarna på KD, i dag säger 6,4 procent att de skulle göra samma sak om det vore val i dag.

KD-ledaren Ebba Busch är i och för sig ute på en turné i Sverige utanför storstäderna. Men det är inte den som förklarar Kristdemokraternas uppgång i den här mätningen. Det är Ebba Busch själv. Hennes person.

 

De så kallade påskupploppen i kölvattnet av den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludans antimuslimska demonstrationer och koranbränningar har varit ett stort samtalsämne i politiken.

Men det enda parti som tycks ha vunnit på kravallerna är Kristdemokraterna. Efter våldsamheterna gjorde KD-ledaren flera mycket uppmärksammade uttalanden. Bland annat frågade hon retoriskt varför polisen inte sköt skarpt (vilket de gjorde på flera ställen). Hon sade också att hon tyckte att om hundra poliser skadats borde minst hundra av polisens antagonister också såras.

Under mätperioden portades Ebba Busch också från att delta i Elle-galan. Enligt uppgift tyckte galans konferencier Kakan Hermansson inte om Buschs uttalanden om påskkravallerna. Busch har också visat upp den klänning hon skulle ha burit om hon hade fått komma in på galan.

Kristdemokraternas stöd har ökat med en procentenhet i den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Den 8 april avgick Nyamko Sabuni som ordförande för Liberalerna. Partiets vice ordförande Johan Pehrson fick hoppa in i stället, åtminstone till ett extra landsmöte i december.

Partiledarbytet har hittills inte varit någon mirakelkur för det krisdrabbade partiet. Stödet för partiet ligger fortfarande parkerat under tre procent, långt från den fyraprocentsspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte.

Men om man ska vara positiv så har stödet ökat svagt för Liberalerna den senaste månaden. Det går i alla fall inte åt fel håll. 2,9 procent är ingen hög siffra men det är Liberalernas bästa sedan februari i år.

Partiledarbyten brukar inte ge ”instant effect”. Väljarna låter sig sällan imponeras av ett byte i rollbesättningen. Det betyder inte att det var ett misslyckade av Liberalerna att byta till Johan Pehrson. Bara att väljarna behöver lite mer tid för att värdera var de har honom.

Stödet för högeroppositionen ökar med 1,4 procentenheter till 49,1 procent. De är överens om åtminstone en sak – att de vill ha Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Målet ligger inom räckhåll.

De övriga fyra partierna stöds just nu av 49,4 procent av väljarna. Men vilka, utöver hennes egna socialdemokrater, stödjer Magdalena Anderssons statsministerkandidatur efter valet? Det är i högsta grad oklart. I värsta fall, för Andersson alltså, är det inget annat parti.

Kriget i Ukraina har gjort att väljarna sökt sig till de två statsbärande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna. Den effekten minskar dock i den här mätningen.

Kriget har gått in på sin tredje månad och den värsta rädslan har lagt sig. Stödet för S minskar svagt medan det är helt oförändrat för Moderaterna.

Andra partier än de statsbärande uppfattas i svåra krislägen ofta som irrelevanta. Det har exempelvis drabbat Sverigedemokraterna som nu ligger 0,6 procentenheter under sitt valresultat från 2018.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Så skulle vi rösta vid val just nu

Aftonbladet/Demoskop:
Andelen väljare som uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes i april.

Vänsterpartiet: 7,3 procent (- 0,8)

Socialdemokraterna: 31,2 procent (- 0,3)

Miljöpartiet: 3,0 procent (- 0,5)

Centerpartiet: 7,9 procent (- 0,1)

Liberalerna: 2,9 procent (+ 0,5)

Kristdemokraterna: 6,4 procent (+ 1,0)

Moderaterna: 22,9 procent (0)

Sverigedemokraterna: 16,9 procent (- 0,1)

Övriga: 1,5 procent (+ 0,3)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.