Fall av fågelinfluensa konstaterad i Sörmland

Linnéa Wannefors/TT

Publicerad 2021-12-31

Värphöns hos Skåneägg i Mörarp. Arkivbild.

Fågelinfluensan har spridit sig uppåt i landet till Sörmland, som nu fått sitt första fall bland tamfåglar för säsongen.

Det är ett fall av fågelinfluensa som nu konstaterats hos tama höns i Flen, skriver länsstyrelsen i Södermanland på sin hemsida.

Sedan tidigare har Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) konstaterat fem tidigare fall av fågelinfluensan i Skåne och Kalmar län under december, bland annat har fler än 3 000 kalkoner avlivats på en gård i närheten av Löderup, i södra Skåne.

Även flera fall bland vilda fåglar i Skåne, Kalmar län, Halland och Östergötland har konstaterats under perioden oktober till december.

I Europa har drygt 550 fall av fågelinfluensa bland tamfåglar och på fåglar i fångenskap konstaterats sedan början av september, vara 105 av fallen de senaste sju dagarna, skriver SVA i sin Epidemiologisk lägesbild.

Italien sticker ut med totalt 280 utbrott, men även länder som Danmark, Tyskland, Ungern, Tjeckien, Nederändarna och Storbritannien är drabbade. I Frankrike har åtta utbrott rapporterats in i ett område med produktion av ankor och gäss i sydvästra Frankrike, ett område som tidigare drabbats hårt av fågelinfluensa.

Utbrotten gör att flera länder i Europa nu inför förhöjd skyddsnivå för tamfåglar.

Förra säsongen var den värsta i Sverige någonsin, med 22 drabbade gårdar, de allra flesta i södra Sverige. Och enligt SVA väntas risken för utbrott öka under kommande månader.

En anledning till spridningen är flyttfåglars rörelser. Ofta drabbas vilda fåglar men vissa år även tamfåglar.