Överläkare häktad i mutärende - ska röra sig om 4,1 miljoner kronor

Publicerad 2023-05-26

Adel Shalabi.

I lördags kväll greps Adel Shalabi, 64, överläkare och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, på en flygplats.

Han är nu häktad för flera grova mutbrott – och ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha tagit emot 4,1 miljoner kronor.

– Jag litade på honom, jag har känt honom länge. Jag blev helt enkelt lurad, säger en företagare som är inblandad i utredningen.

2019 köpte Akademiska sjukhuset en röntgenapparat som används vid neurologiska ingrepp från Canon medical systems.

Samtidigt betalade företaget 200 000 kronor till den dåvarande verksamhetschefen och överläkaren Adel Shalabi, 64, vilket SVT:s Uppdrag granskning avslöjade. Då öppnade Riksenheten mot korruption en förundersökning gällande mutbrott.

I lördags kväll, ett halvår senare, greps Adel Shalabi på en flygplats på väg mot Norge, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen tror dock inte att han försökte fly.

Han häktades under torsdagen, och är nu misstänkt för fyra fall av olika mutbrott. Två av dem är så pass allvarliga att kammaråklagare Staffan Edlund har rubricerat dem som grova.

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet, men generellt sett kan man säga att ett mutbrott kan rubriceras som grovt när det exempelvis rör sig om mycket pengar eller att man utövar ett brott systematiskt. Men det vanligaste är att det är storleken på summan, säger han.

Ska ha tagit emot 4,1 miljoner kronor

Enligt uppgifter till Aftonbladet är fyra företag inblandade i muthärvan, bland annat Canon medical systems och Siemens.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Mutorna ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, ha betalats ut till hans privata konto samt till hans företag – och totalt ska han ha tagit emot 4,1 miljoner kronor.

En företagare berättar för Aftonbladet att Adel Shalabi i slutet av deras affär hade ändrat betalningsplanen. Fem procent av den totala summan skulle sättas in på hans företagskonto, och användas för utbildning av personal.

– Vår vinst skulle minska, men det skulle gå till ett gott ändamål, till utbildning av kliniken. Jag tänkte att det inte var direkt felaktigt, säger han.

Avtalet var redan färdigt, upphandlingen var klar. Men företagaren hade känt sig pressad – det var mycket som hängde på vad han ansåg vara ett prestigeuppdrag.

Ringde det inte någon klocka när han ville ha pengarna till sitt privata företag i stället för till region Uppsala eller Akademiska sjukhuset?

– Jag litade på honom, jag har känt honom länge. Jag blev helt enkelt lurad.

Förnekar alla brottsmisstankar

Adel Shalabi häktas på grund av att åklagare Staffan Edlund anser att det finns risk att Shalabi avviker eller undanröjer viktiga bevis. Själv förnekar samtliga brottsmisstankar.

Enligt uppgifter till Aftonbladet menar han att de 200 000 kronor som Canon medical system betalat ut till honom rör ett förskott för föreläsningar, och att de pengarna har betalats tillbaka.

– Han välkomnar att detta utreds, säger hans advokat Hampus Wikerstål.

Företrädare från Akademiska sjukhuset i Uppsala vill inte ställa upp på en intervju. Men i ett mejl redovisar de vilka åtgärder de har vidtagit sedan historien uppdagades i höstas. De har infört nya rutiner för bisysslor och SKR:s antikorruptionsutbildning är nu obligatorisk för alla medarbetare.

Siemens skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Vi har nolltolerans för oegentligheter. Det här är allvarliga anklagelser som vi inte har några uppgifter om och kan därmed för tillfället inte kommentera”, skriver Sara Norberg på Siemens.

Aftonbladet har sökt representanter från Canon medical systems.