Fel man avtjänade straff – ”satt i fängelse runt ett halvår”

Arkivbild.
Arkivbild.

Mannen dömdes till drygt två års fängelse för skattebrott – men lät en annan man avtjäna straffet.

Det tog runt sex månader innan det avslöjades.

– Jag kan bekräfta en person har suttit av en annan persons straff, säger Ulf Mossberg, presstalesperson för Kriminalvården.

I drygt ett halvår satt fel man av ett straff på Svartsjöanstalten utanför Stockholm.

Ulf Mossberg presstalesperson för Kriminalvården bekräftar för Aftonbladet att ”en person har suttit av en annans straff”. Var den verkliga brottslingen nu befinner sig kan Ulf Mossberg inte svara på. Den man i 30-årsåldern som egentligen skulle ha avtjänat straffet är fortfarande på fri fot, enligt uppgift till Aftonbladet.

Det var i början av 2021 som Ekobrottsmyndighetens underrättelsetjänst gjorde ett tillslag i en lokal i en kommun utanför Stockholm. På plats fann man drygt 800 kilo vattenpipstobak.

En man i 30-årsåldern kunde kopplas till tillslaget och dömdes, tillsammans med andra män, för att ha drivit illegal tillverkning av vattenpipstobak.

Har hänt förut

I juni förra året dömdes mannen för grovt skattebrott till tre år och tre månaders fängelse. Han dömdes även till näringsförbud i fem år, vilket innebär att han inte är tillåten att driva företag eller arbeta aktivit i någon närståendes verksamhet.

Ulf Mossberg bekräftar att personen som satt avbrottet nu har släppts.

– Exakt hur länge personen suttit vet jag faktiskt inte. Men i alla fall runt ett halvår. Jag har jobbat inom Kriminalvården i sex år och har aldrig arbetat med liknande fall, säger Ulf Mossberg.

Ärendet är nu överlämnat till Kriminalvårdens sektion för särskilda utredningar.

Hur vanligt är det att en oskyldig person sitter av en brottslings fängelsestraff?

– Jag kollade upp det och såg att det har hänt förut, men det är sällsynt. Det säger sig självt varför detta är så sällsynt. Varför skulle en person vilja sitta av någon annans straff?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN