Mellanösternexperten: Ramadans avslut blir historiskt

Årets eid al-fitr påverkas av corona

Publicerad 2020-05-23

I helgen inleds den muslimska högtiden eid al-fitr.

För att hindra att coronaviruset sprids skärper nu många länder i Mellanöstern sina restriktioner – vilket är historiskt på många håll.

– Det som vi är vana vid, med gemenskap och festligheter, går nu i spillror, säger Mellanösternexperten Amal Aziz.

Årets firande av eid al-fitr, som avslutar den muslimska fastemånaden Ramadan, kommer i år att bli historiskt.

Den muslimska motsvarigheten till det kristna julfirandet brukar i vanliga fall innebära gemenskap med släkt och vänner, mat och moskébesök.

Men inte i år.

Den rådande coronapandemin gör nämligen att många moskéerna kommer vara stängda – allt för att minska risken för stora folksamlingar.

”Gemenskapen är väldigt viktig”

Mellanösternexperten Amal Aziz, som själv planerat att fira högtiden hemma i Sverige, intygar att årets firande kommer bli väldigt annorlunda.

– Gemenskapen är väldigt viktig under högtiden, den är som julen för oss. Att inte få gå till moskén är en sak, men att inte få träffa sina vänner och familj det är faktiskt lite katastrofalt för det muslimska gemenskapen.

I flera länder, som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Kuwait, får invånarna inte ens lämna sina hem under högtiden.

I Qatar kommer invånarna att spåras med GPS via mobilen – allt för att säkerställa att människor inte bryter mot reglerna.

”Chockartat besked”

För första gången på 1 400 år har även de heliga städerna Mecka och Medina i Saudiarabien valt att begränsa antalet besökare.

– Det är något av ett chockartat besked, säger Amal Aziz.

På frågan om restriktionerna kommer att respekteras säger hon att det förmodligen kommer vara väldigt individuellt.

– Förhoppningsvis kommer man försöka. Och speciellt i Mellanöstern. Här i Sverige kan vi ju träffa vår familj om vi är ute i parker eller liknande.