Man i 35-årsåldern död efter polisjakt i natt

Publicerad 2020-07-30

Han jagades misstänkt för ett rån som senare visade sig aldrig ha skett.

När polisen grep mannen slutade han av någon anledning att andas – och dog senare på sjukhus.

Nu utreds en eller flera poliser för misstänkt vållande till mannens död.

Vid ingripandet uppmärksammade polisen att gärningsmannen slutade att andas. Arkivbild på Brunnsängs centrum.

Under onsdagskvällen, strax efter klockan 22, larmades polisen om ett pågående mopedrån i Brunnsängs centrum, Södertälje. Polis tog upp jakten på mopedisten, som då misstänktes för grovt rån. Mannen stannade självmant.

– Vid ingripandet uppmärksammade polisen att gärningsmannen slutade att andas, säger Towe Hägg, Stockholmspolisen.

Polis på plats påbörjade hjärt- och lungräddning och ambulanssjukvårdare kom till platsen. Men mopedisten, en man i 35-årsåldern, dog senare på sjukhus.

Det visade sig senare att mannen inte alls hade rånat någon på mopeden.

– Vi fick först in samtal om vad någon trodde var ett rån med misshandel. Men personen har efter utredning visat sig ha anlänt till centrum på moped och även lämnat på moped. Han är alltså inte misstänkt för rån, däremot ska han ha misshandlat en person med slag och sparkar. Brottsoffret har dock ännu inte hittats, sa Towe Hägg till Aftonbladet tidigt under torsdagsmorgonen.

Senare under dagen uppger polisen att de har fått kontakt med brottsoffret som blivit misshandlad. Han hörde själv av sig till polisen och berättade att det var han som polisen sökte efter.

”Ska gå till botten med det”

Hur gripandet gick till, hur många poliser som var inblandade och varför den misstänka gärningsmannen plötsligt slutade andas, kan Hägg inte svara på.

Annika Strömberg, som leder utredningen av händelsen inom polisens internutredningar, kan inte heller uttala sig mer om hur gripandet gått till i nuläget.

Men en, eller flera, poliser utreds nu för misstänkt vållande till annans död.

– Ja, det är grundbrottsmisstanken. Vi ska försöka gå till botten med vad som har hänt, det kan vara medicinska orsaker bakom, det kan vara vad som helst. Vi tittar brett.

Den avlidna mannens anhöriga är underrättade.

Mopedisten, en man i 35-årsåldern, dog senare på sjukhus. Arkivbild på Brunnsängs centrum.

Följ ämnen i artikeln