Oregon: Skrämseltaktiker från federal polis

TT TT-Reuters

Publicerad 2020-07-20

Federala styrkor upplöser en Black lives matter-demonstration i Portland Oregon, natten till måndag 20 juli.

Black lives matter-protesterna i amerikanska Portland har gett upphov till en strid mellan delstaten Oregon och USA:s regering.

Nu stämmer delstaten flera federala polismyndigheter vars metoder anses spä på oroligheterna och hota mötesfriheten.

Läget i Portland i Oregon var återigen spänt när människor i söndags samlades för att demonstrera mot polisbrutalitet och strukturell rasism.

För andra dagen i rad använde polisen tårgas för att skingra folkmassorna, enligt medierapporter och filmer som spridits i sociala medier. Civilklädda poliser ska utan att ha identifierat sig ha gripit demonstranter utan förklaring, samtidigt som omärkta polisbilar användes under insatsen i den liberala staden – vilket väckt bred kritik.

Försvarar insatsen

Ken Cucinnelli, tillförordnad vice minister för inrikes säkerhet, försvarar agerandet och säger att de kontroversiella taktikerna kommer att användas även i andra städer om det skulle behövas.

Enligt Cucinelli fick myndigheterna underrättelser om planerade attacker mot federala byggnader i Portland varför man förstärkte insatsen i staden.

– Om vi får samma slags underrättelser på andra ställen, om hot mot federala anläggningar eller tjänstemän, så kommer vi att svara på samma sätt, säger Cucinnelli till CNN.

Han säger vidare att omärkta polisbilar är vanligt förekommande samt att demonstranterna vetat vilka som var poliser.

Portlands borgmästare däremot anser att insatsen är ett missbruk av federal makt och Oregons delstatsåklagare har anmält de federala myndigheterna för att ha gripit människor utan giltig anledning.

"Den federala regeringen har valt Portland för att använda sina skrämseltaktiker i syfte att hindra våra invånare att protestera mot polisbrutalitet och visa sitt stöd för Black lives matter-rörelsen. Varje amerikan borde reagera med avsky när de ser detta hända. Om det kan hända i Portland kan det hända var som helst", säger delstatsåklagaren Ellen Rosenblum i ett uttalande.

Trump fördömer

Konflikten mellan det federala agerandet och lokala myndigheter går ännu högre upp i leden. President Donald Trump har fördömt situationen i Portland och andra "demokratstyrda" städer som han säger har förlorat kontrollen över de antirasistiska protesterna, och lovar att federal polis kommer att skickas till flera orter.

– Vi kommer att skicka dit brottsbekämpande myndigheter. Vi kan inte låta det här hända dessa städer, säger presidenten.

Och Cucinelli ignorerar de lokala ledarnas uppmaning att lämna Portland.

– Vi kommer att upprätthålla vår närvaro, säger han.

– När det här våldet avtar och de där hoten avtar, det är då vi kommer att gå tillbaka till vad jag kallar normal närvaro för att försvara och skydda federala anläggningar, säger han.