Så länge stannar värmeböljan

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Passa på och njut av vädret under helgen. För det här kan vara sommarens sista värmebölja.

– Det håller i sig en bit in på nästa vecka, men sedan är det slut, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Det är ett rejält högtryck över Centraleuropa vars sydliga vindar nu pumpar upp varm luft över Sverige. Det ger rejält varmt väder de närmaste dygnen.

– Det är framför allt den södra delen av landet som får ta del av den här värmen. Det blir inte lika stabilt väder över Västerbotten och Norrbotten. Men för övrigt blir det riktigt varmt på många håll, säger Mikael Sjöstrand på vädertjänsten Klart.

– Värmen ser ut att kulminera under lördag-söndag. Då kan vi nå dagstemperaturer på 30 grader på flera platser i både Götaland och Svealand.

Allra varmast ser det ut att bli i Östersjölandskapen i allmänhet och kuststräckan mellan Västervik och Nyköping i synnerhet. Där kan det lokalt bli 31–32 grader varmt under helgen.

På några platser kan det till och med bli en så kallad tropisk natt då temperaturen aldrig sjunker under 20 grader. Sådana brukar förekomma några gånger varje sommar och noterades på flera platser utmed Västkusten redan i juni.

– Värmen väntas stanna till åtminstone början på nästa vecka. Det är lite osäkert när det slår om till lite ostadigare väder, men någon gång under nästa vecka så blir det regn och mer ostadigt väder.

 Besökare på cykel på Böda camping i juli.
Foto: PONTUS ORRE/Aftonbladet
Besökare på cykel på Böda camping i juli.

Sista värmeböljan

För lågtrycken från Atlanten är på väg. I mitten av nästa vecka väntas de nå Skandinavien. Men det är fortfarande lite oklart om de är starka nog att bryta ner det kraftiga högtrycket över Centraleuropa. Prognoserna är därför lite osäkra om hur vädret kommer att utvecklas under andra halvan av nästa vecka.

Men när väl värmen försvinner så kommer det att ske med dunder och brak.

– I och med att det har varit varmt ganska länge så brukar det kunna vara åska och kraftigare regnskurar när den varma luften försvinner, säger Mikael Sjöstrand.

– Det mest troliga är att det här är sista värmeböljan för den här sommaren. Solen är uppe allt kortare tid och vi går mot mörkare tider, så jag tror inte att vi kommer att få se 25–30 grader längre fram.

Det råder nu risk för gräs- och skogsbrand i Götaland, Svealand och en bit upp i södra Norrland. Eldningsförbud gäller från och med i går i bland annat Stockholms län.

Publicerad:

LÄS VIDARE