Larmet inifrån äldreboende: De har glömt oss

Publicerad 2020-04-14

Personalen vittnar om avsaknad av skyddsutrustning, information och beredskap på äldreboenden. Tidigare skulle de jobba så länge de inte hade feber och hosta.

– Det är vi som ska skydda de äldre, nu är det kanske vi som kommer ta livet av dem, säger Alexandra, 40, undersköterska på ett äldreboende.

Coronaviruset har tagit sig in på flera äldreboenden runt om i landet. Något som absolut inte fick hända. Folkhälsomyndigheten tror att nästan 40 procent av alla dödsfall kommer från just äldreboenden.

Alexandra, 40, berättar att det kom som en chock när äldreboendet hon arbetar på fick in smittan – trots att viruset redan fanns på andra äldreboenden.

– Vi visste ju vad som höll på att hända. Varför gjorde vi ingenting för att stoppa det?

En tredjedel smittade

Alexandra har arbetat många år på samma boende som ligger i Stockholmsregionen. Där vårdas cirka 100 personer från 70 år och uppåt. Hon uppskattar att mer än en tredjedel av dem har smittats av viruset. En handfull har dött.

Hur kom smittan in? Vem har ansvaret? frågar sig Alexandra.

– Det är vi som ska skydda och hjälpa de äldre men i stället är risken stor att det är vi som tar livet av dem.

Hon säger att hon blir arg när hon får höra att skulden läggs på personalen för att de gått till jobbet trots symtom.

– Tidigare fick vi jobba så länge vi inte hade hosta och feber. Sannolikt är det ju vi som fört in smittan, men de var de direktiven vi fick.

Just nu märks det mer än någonsin att undersköterskor är en lågprioriterad yrkesgrupp, menar hon.

– De förlitar sig på personalens goda vilja. Den mesta informationen vi har fått har vi fått söka oss till själva. Men det är faktiskt arbetsgivarens ansvar att se till att vi får riktlinjer och rätt kunskap.

”De tar oss inte på allvar”

Alexandra säger att de flesta äldreboenden fortfarande har dålig beredskap. Det saknas till exempel ordentlig skyddsutrustning. Ena dagen ska de ha munskydd, andra dagar räcker det med att bära ett visir som de själva tillverkat.

– Man tar inte oss på lika stort allvar som man gör med de i som jobbar inom sjukvården. Det är olyckligt att se att vi är bortglömda.

Men lite har blivit bättre. De äldre som fått bekräftat att de har viruset isoleras och de som vårdar dem har skyddsutrustning. Dock är det först när provresultatet har kommit. Tills dess vårdas de som alla andra, säger Alexandra.

– Vi hade kunnat förhindra den här oerhörda spridningen som nu är om vi bara hade haft bättre beredskap, skyddsutrustning och information. På ett sätt känns det inte som våra chefers fel, direktiv måste komma ännu högre uppifrån.

”Situationen känns hopplös”

Alexandra hoppas att tydligare riktlinjer, rätt skyddsutrustning och fler tester på både personal och de som vårdas snarast införs.

– Det finns en stor oro, både hos personalen och de anhöriga. De kan inte hälsa på sina nära och kära. Men vi som ofta åker kollektivt till jobbet och saknar skyddsutrustning får träffa dem. Det känns inte rätt.

Just nu tycker hon att situationen känns hopplös. Så fort krisen är över vill hon lämna yrket.

– Tidigare har jag älskat att det är ett människonära yrke. Nu känns det som att vi straffar oss själva och de vi vårdar. Det är ovärdigt.

 

Fotnot: Alexandra heter egentligen något annat.

 


Läs mer om coronapandemin


PODD Corona - så skiljer sig den ekonomiska krisen från tidigare finanskrascher

På vilket sätt skiljer sig den här ekonomiska krisen från tidigare finanskriser? Det reder vi ut i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN

Sångerskan Tina bjöd äldreboendet på balkongdans – fick slängkyssar

Här delar Rebecca, 16, ut gratis mat till utsatta ungdomar

Skolklassen skrev brev och ritade korsord – till isolerade äldre

Här omskolas SAS-personalen – för att jobba i vården

Akutpersonalen vädjar: Stanna hemma för vår skull

Här balkong-jympar fotbollsspelarna med äldreboendet

Lyckan – när sjuksköterskan Yohanna får 50 lådor med mat

Olivia hjälper barn i problemhem att ta sig genom coronakrisen

Linda hjälper hundratals barnfamiljer som saknar mat just nu

Hylja håller isolerade äldre sällskap i luren