Inställda cuper: ”Ett jätteavbräck”

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2020-04-21

Gothia Cup och Partille Cup ställer in. Ett hårt slag mot besöksnäringen i Göteborg.

– Det är ett jätteavbräck. De här två cuperna fyller stan, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Göteborg är en evenemangsstad. Och Gothia Cup och Partille Cup är bland största återkommande arrangemangen.

– Det här är en av de största motorerna som drar in folk till Göteborgsregionen under den här perioden på året, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren.

– Det är fullt på hotellen, det är fullt på skolorna och en stor folkfest i stan. Så det är klart att det är ett stort avbräck, både på kort och långt sikt, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Flera hundra miljoner

Gadd uppskattar att stadens besöksnäring förlorar flera hundra miljoner kronor som ett resultat av de uteblivna arrangemangen.

– Det är stora värden, otroligt mycket pengar, säger han.

– Och de förlorade intäkterna kommer aldrig igen, de är borta. Om ett hotellrum inte är uthyrt en natt så går det inte att ta igen den förlusten, säger Trouvé.

Tillsammans drar de två cuperna, i fotboll respektive handboll, omkring 60 000 deltagande barn- och ungdomsspelare. Därtill ledare och annan personal. Men inflödet av folk till regionen är mycket större.

– Ofta kommer ungdomarna tillsammans med sina föräldrar som passar på att semestra under och efter turneringarna. De inställda cuperna får oerhörda konsekvenser inte minst för hotell, vandrarhem, campingplatser och restauranger, säger Trouvé.

Långsiktiga konsekvenser

Men de uteblivna turneringarna kan också få långsiktiga konsekvenser.

– I Göteborg planeras byggen av ett tiotal hotell inom de närmaste fyra, fem åren. Hela coronasituationen kan leda till att ett eller flera byggen kommer att försenas. Då kommer vi att stå sämre rustade i framtiden, säger Trouvé.

– Gothia Cup och Partille Cup bygger minnen som gör att man vill komma tillbaka nästa år som ledare eller som turist vid något annat tillfälle, säger Gadd.

Men folk kommer inte tillbaka bara som turister.

– Det är många som söker sig till Göteborg i vuxen ålder för att arbeta. De gör det därför att de har fått positiva minnen av staden när de var här på någon av cuperna. Och det gäller inte minst många utländska personer som väljer att flytta hit efter avslutade studier, säger Trouvé.

Sätt i perspektiv

Stefan Gadd vill ändå sätta beslutet i perspektiv.

– Alla förstår att det här är ett hårt avbräck för Göteborg som destination. Men å andra sidan, München tvingas ställa in sin oktoberfest och Tokyo får skjuter upp OS. Vi är inte ensamma.

– Det här är en tragisk situation och det här kommer att sätta spår. Men det är inte så att Göteborg går under, vi kommer att repa oss, säger Johan Trouvé.