May lovar ”nytt, djärvt” brexitförsök

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Theresa May. Arkivbild.
Foto: Toby Melville/AP/TT
Theresa May. Arkivbild.

NYHETER

Premiärminister Theresa May utlovar ett "nytt, djärvt erbjudande" i det brexitavtal som läggs fram i början av juni.

Men Labourledaren Jeremy Corbyn låter sig inte entusiasmeras.

Theresa May ska göra ett sista försök att få sitt brexitavtal godkänt av parlamentet innan hon avgår som Storbritanniens premiärminister. Och hon uppmanar parlamentets ledamöter att se på det hon lägger fram med nya ögon.

I en kolumn i tidningen The Sunday Times utlovar May ett "nytt, djärvt erbjudande" med ett "förbättrat paket av åtgärder som jag tror kan vinna nytt stöd". Det framgår inte vad dessa förändringar kan vara, eller när en omröstning kan komma att äga rum.

Läckta dokument som The Telegraph tagit del av pekar dock på motsatsen. Enligt tidningen är Mays sista ansträngning att få till ett utträde bara en omformulering av tidigare förslag.

Corbyn skeptisk

Även Labourpartiets Jeremy Corbyn ställer sig skeptisk till premiärministerns löften.

– Vi har inte fått se det nya avtalet än men inget som jag har hört får mig att tro att det skiljer sig fundamentalt från tidigare avtal, så tills vidare så stödjer vi det inte, säger Corbyn i en tv-intervju i BBC-programmet "The Andrew Marr Show".

Kompromissamtalen mellan Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn brakade samman i fredags efter sex veckors fruktlösa överläggningar.

I BBC-programmet medverkade också Storbritanniens biståndsminister Rory Stewart. Enligt honom kom May och Corbyn bra överens i frågor om arbetstagares rättigheter, miljön och framtida handelsrelationer. I stället var det Corbyns krav på en ny möjlig folkomröstning om brexit som hindrade partiledarna från att komma överens, enligt Stewart.

– Det är att ta det för långt, säger han.

Brexitpartiet i täten

Det avtal som Theresa May förhandlade fram med EU har röstats ned av parlamentet tre gånger, den första gången med den största marginalen i parlamentets historia.

Stödet för Konservativa partiet och Labour sjunker snabbt inför det stundande EU-valet, enligt opinionsundersökningarna. I stället ser en stor del av väljarna ut att vända sig till den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farages nya parti Brexitpartiet eller till Liberaldemokraterna, som vill att Storbritannien stannar i EU.

Publicerad:

LÄS VIDARE