Kim Jong-Un

Kim Jong-Un erkänner: Ekonomisk plan har misslyckats

Av: 

Malin Kardell

NYHETER

Kim Jong-Un erkände under torsdagen att planen som skulle få Nordkorea att bli ett ”enastående socialistiskt land” år 2020 har misslyckats.

Landet har drabbats hårt av coronapandemin och svält råder.

Hundar har beslagtagits och husdjursägare befarar att det beror på matbristen.

Kim Jong-Un tog över som Nordkoreas ledare efter sin far år 2011. Då lovade han folket ekonomiska förbättringar.

Under en arbetarkongress 2016 la Jong-Un fram en plan för hur landets ekonomi skulle förbättras. Målet var att bli ett ”enastående socialistiskt land” år 2020.

Men på ett möte i Arbetspartiet centralkommitté på torsdagen erkände Kim Jong-Un att man misslyckats med den tänkta femårsplanen.

Nordkoreas ekonomiska förbättringsplaner har ”allvarligt försenats” av ”interna och externa händelser och en mångfald av oväntade utmaningar”, löd en av formuleringarna på mötet som leddes av Jong-Un, skriver DN.

En annan slutsats som utrycktes under var att ”levnadsstandarden för folk i allmänhet inte har anmärkningsvärt förbättrats”.

Statliga nyhetsbyrån KCNA rapporterar att cirka 48 000 hektar mark har förstörts i översvämningar, däribland upp emot 16 600 hus och 630 offentliga byggnader. Kim Jong-Un uttryckte då sin sympati för människor som förlorat sina hem och tvingats förflytta sig till tillfälliga anläggningar.

”Situationen, med spridningen av det världsomfattande viruset som förvärrats, kräver att vi inte tillåter någon utomstående hjälp med översvämningsskadorna utan stänger gränsen för att kunna utföra ett strikt arbete med att minska smittspridningen”, säger Jong-Un enligt KCNA.

Kim Jong-un. Arkivbild.

Under coronapandemin har landet haft problem med matbrist och undernäring, när man tvingats stänga landets gränser, även mot Kina. Runt tio miljoner människor, vilket motsvarar 40 procent av landets befolkning, är i behov av humanitär hjälp.

– Det har kommit rapporter om ökad hemlöshet i stora städer, inklusive gatubarn, och priserna på medicin ska ha skjutit i höjden. Ett ökande antal familjer äter bara två gånger per dag, eller äter bara majs, och vissa svälter, sa Tomas Ojea Quintana, FN:s särskida utredare för mänskliga rättigheter i landet.

I juli i år kom den nordkoreanska ledaren med ett direktiv där han beordrat att hundar i landets huvudstad Pyongyang ska tas i beslag. Han ska ha sagt att husdjuren haft en stor roll i den västerländska nedgången.

Enligt Fox News menar den förtryckande regimen att det är en åtgärd för att slå ner kapitalistisk slösaktighet i Pyongyang – men hundägarna själva befarar att direktivet grundar sig i att ge befolkningen mat, som det rådet brist på.

Koranska pungsanhundar

Att regimen i Nordkorea erkänner misstag är ovanligt. Varken Kim Jong-Uns far, Kim Jong-Il, eller farfar, Kim Il-Sung medgav någonsin offentligt att något gått fel under tiden då de ledde landet.

I sitt tal på torsdagens möte i Pyongyang gjorde Kim Jong-Un en analys av vad som hänt de senaste åren.

Enligt KCNA skyllde han inte enbart på yttre faktorer, utan värderade också ”framsteg och brister som gjorts inom partiet och statens område under de senaste fyra åren sedan den historiska partikongressen” som ägde rum 2016.

Man beslutade också att samlas till en ny partikongress i januari för tydligöra riktningen för framtiden. Det kommer då att bli den åttonde partikongressen i ordningen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Jong-Un

Nordkorea