Här försvinner Falsterbo i vattnet: ”Kommer bli tätare och värre”

Publicerad 2020-06-29

Aftonbladets reporter Helena Trus och fotograf Peter Wixtröm har besökt Skånes riviera – en reportageserie i sex delar.

SKANÖR-FALSTERBO. En massiv stormflod kan dränka exklusiva Falsterbonäset, visar ett katastrofscenario för år 2065.

Om inte kusten skyddas riskerar minst en fjärdedel av husen att försvinna.

– Vi har kontinuerliga översvämningar redan i dag, säger Anna Möller som är samhällsbyggnadschef på Vellinge kommun.

Höga havsnivåer och extremväder kan göra flera delar av Sverige obeboeliga i framtiden.

Och Falsterbonäset i Skåne, Skanör-Falsterbo, Höllviken och Ljunghusen, ligger i riskzonen. Dramatiska bilder visar hur en stormflod skulle begrava stora delar av den exklusiva halvön – och utplåna den från kartan på bara några timmar.

Ett katastrofscenario år 2065, som fått Vellinge kommun att bli först i Sverige med ett över två mil långt översvämningsskydd i form av murar och vegetationsbeklädda vallar.

Men skyddet mot hoten i spåren av klimatkrisen har mötts av massiva protester och skapat en infekterad strid mellan ortsbor och kommunen.

– Jag tycker att man borde ligga lågt med det här projektet och vänta i 30 år till, säger Skanörbon Jan Wieslander. 

Falsterbonäsets kustlinje är över två mil lång.

”Allt detta ska bli havsbotten”

Vi står på toppen av en sanddyn med utsikt över golfbanan och Falsterbo fyr. Vid utkanten av golfbanan, belägen i naturreservatet Flommen, är den yttersta spetsen av halvön där två hav möts. Här finns ett känsligt djurliv med fåglar och sälar.

Stormfloder är redan i dag en realitet för ortsborna som bor i Falsterbonäset. Eftersom området ligger lågt i förhållande till havsnivå kan det när som helst drabbas av en översvämning.

I biblioteket på Falsterbo golfklubb står en pärm med bilder som dokumenterar hur golfbanan översvämmats genom åren. Trots det inkluderas varken de eller näsets ytterligare två golfbanor i kommunens skydd, bland annat för att det skulle leda till ett större ingrepp i naturen.

– Allt detta skulle kunna bli havsbotten i framtiden eftersom vallen bara ska skydda bebyggelsen, säger Peter Marcusson, ordförande Falsterbo golfklubb. Det är många saker som står på spel, inklusive ekonomin i Vellinge kommun. Det finns risk att huspriser sjunker och golfbanorna är dessutom viktiga arbetsgivare i kommunen. 

Handlar om att rädda liv

Miljöministern Karolina Skog (MP) har tidigare varnat för att staten inte tänker rädda drabbade kommuner. I början av maj gav Mark- och miljödomstolen klartecken åt den över två mil långa skyddsvallen runt Falsterbonäset – en dom som väntas bli vägledande för andra kustkommuner.

På näset finns drygt 8 000 fastigheter, många av dem strandvillor i mångmiljonklassen med ett samlat fastighetsvärde på drygt 60 miljarder kronor. Drygt 80 fastigheter får ett skydd på sin tomt, 47 av dem har tidigare lämnat in yttranden med synpunkter så som förstörd utsikt.

– Men på 80 procent av sträckan kommer skydden att vara lägre än 1,5 meter över befintlig marknivå, säger samhällsbyggnadschef på Vellinge kommun Anna Möller. Översvämningsskyddet beräknas kosta minst 160 miljoner kronor, som finansieras med i huvudsak skattemedel. Vellinge kommun räknar också med statsbidrag och EU-pengar.

Översvämningar tätare och värre

Det är bråttom, anser kommunen. En havsnivåhöjning på en meter i samband med en storm kan få hela Falsterbonäset att stå under vatten. Uträkningar för år 2065 som konsultföretaget Sweco har gjort visar att ett högvatten på över två meter motsvarande den så kallade Backafloden, en stor stormflod 1872 som dödade hundratals människor i bland annat Tyskland, Danmark och Skåne, skulle dränka hela Falsterbonäset.

Vellinge kommun ser översvämningsskyddet som en ödesfråga. Det handlar i förlängningen om fara för människors liv. Forskare har till och med efterlyst evakueringsplaner.

– Vårt tidsperspektiv för projektet är till 2065, det är så långt vi kan blicka just nu. Om vi inte gör något alls riskerar vi översvämningar. Vi har det här behovet redan nu med kontinuerliga översvämningar redan i dag, med klimatförändringarna riskerar vi att de bli tätare och värre, säger Anna Möller.

Domen överklagats

När skyddet ska börja byggas är oklart eftersom den omdebatterad domen överklagades i slutet på maj.

Av ortsbor, som får en vall eller mur på tomtgränsen, för skymd utsikt, samt risk för insyn från personer som promenerar eller cyklar på den tänkta vallen.

Länsstyrelsen, som vill skydda näsets känsliga natur.

Till och med av kommunen själva, eftersom de fick avslag på en sträcka vilket skulle resultera i ett brott i vallen.

Även alla tre golfklubbarna på näset har protesterat, för att de förblir oskyddade.

– Jag är bekymrad över naturhotet och är positiv till projektet. Men det är olyckligt att det bara finns ett förslag, inga andra alternativ som till exempel ett yttre skydd. Det handlar ju om att skydda den totala miljön, stränderna, fågelliv, insektsliv och fridlysta djur. Vi vill ju också skydda golfbanorna. Hypotetiskt riskerar man ju att offra omlandet, som är en viktig del av Falsterbonäset både gällande miljö och ekonomi.

Aftonbladets Peter Wixtröm och Helena Trus.

PODD Stormfloder hotar sommaridyllen

Falsterbo i Skåne är bland annat känt som badort, ett semesterparadis som lockar kungligheter, kändisar och miljardärer. Men under vintern 2017 så drabbades området av en stor översvämning. Havsnivån höjdes med över 1,5 meter och flera invånare fick se sina tomter och hus fyllda med vatten. Översvämningen blev som en väckarklocka och nu pågår en strid i samhället mellan kommun och invånare. Kommunen vill bygga en två mil lång vall längs med kusten för att skydda samhället och de fastigheter som ligger längs med kusten. Vad handlar den här striden egentligen om och vilka risker finns om vallen inte byggs? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen